Agris.cz - agrární portál

Vratislavická kyselka je pro dluhy v konkurzu

22. 7. 2009 | Denik.cz

Insolvenční řízení se společností Vratislavická kyselka zahájil na základě žádosti samotné společnosti 17. července Krajský soud v Ústí nad Labem, pobočka Liberec. Důvodem jsou její pohledávky.

Pro dluhy, které v současné době společnost není schopna splácet, podali sami představitelé Vratislavické kyselky na tento podnik insolvenční návrh. Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem návrhu vyhověla a 17. července tohoto roku zahájila insolvenční řízení.

„Vratislavická kyselka je v úpadku pro předlužení, neboť souhrn jejích závazků převyšuje hodnotu jejího majetku. Nevytváří zisk a není schopna v současné době nést ani základní režijní náklady, spojené s podnikáním,“ stojí doslova v insolvenčním návrhu.

Vratislavická kyselka je v rukou dvou libereckých majitelů, kteří se dostali do finančních potíží už vloni při prvních projevech hospodářské krize. Jak uvedla čtk, společnost vlastní areál za zhruba 10 milionů korun, další miliony však museli podnikatelé do areálu investovat, aby mohli obnovit výrobu

Zastavená výroba

Kyselka vyvážela i do zahraničí, ale kvůli poklesu zakázek musela už vloni zastavit výrobu. „Existuje několik způsobů, jak se dostat do insolvenčního řízení. Jedním z možných je snaha o oddlužení společnosti,“ podotkla předsedkyně liberecké pobočky krajského soudu Hana Burešová. „O Vratislavické kyselce nemám přesnější informace, ale na portále justice musí být vyvěšeno každé insolvenční řízení do 24 hodin od jeho zahájení. Tudíž nejpřesnější informace najdou zájemci tam,“ doplnila předsedkyně.

Krajský soud současně se zahájením insolvenčního řízení vyzval všechny věřitele, aby přihlásili své pohledávky vůči podniku. „Přihlášku lze podat na libereckou pobočku Krajského soudu v Ústí nad Labem až do rozhodnutí o úpadku,“ vyzval soud věřitele. Příslušný formulář lze dohledat na webu justice.cz.

K přihlášce je nutné přiložit listiny, kterých se věřitel v přihlášce dovolává. Věřitelé musejí svou přihlášku k pohledávkám odevzdat na krajský soud dvojmo. Společnost Vratislavická kyselka zastupuje v daném insolvenčním řízení liberecká Advokátní kancelář Alexander Petričko. „Nyní by měl být ustanoven insolvenční správce. Pak bude řízení pokračovat. Je otázka, kolik věřitelů se do něj přihlásí,“ řekl Alexander Petričko.

Kyselka se pohybuje na hranici krachu už řadu let. Například v roce 2006 šel areál podniku do dražby dokonce opakovaně. Na přelomu roku 2005 a 2006 se sice kyselku nejprve prodat za 9,1 milionů korun podařilo, ale noví majitelé nedoplatili celou výši ceny, a proto z prodeje sešlo a kyselka musela být dražena znovu. Výrobu obnovil podnik na podzim roku 2006. Společnost dodávala na trh minerálky s příchutí pomeranče, citronu, zázvoru a grapefruitu, a také přírodní. Tradice kyselky sahá až do roku 1862, kdy byl ve Vratislavicích objeven minerální pramen.


Zdroj: Denik.cz, 22. 7. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 01:11