Test: nebezpečné maso na grilování
26. 7. 2009 | Mladá fronta Dnes
Masa jsou často stará a začínají se kazit. Některá i ohrožují zdraví.
Pro desetitisíce lidí, kteří si v létě rádi posedí u grilu, je to krajně znepokojující zjištění. Pokud si v obchodě koupí maso na grilování, s velkou pravděpodobností bude zdravotně závadné nebo se už začíná kazit.
Anebo se prostě na grilování nehodí.
MF DNES otestovala 17 náhodně vybraných marinovaných mas ze supermarketů i od řezníků.
U tří balíčků vážně hrozilo, že by mohly způsobit onemocnění, se kterým se dá skončit až v nemocnici: první dva obsahovaly nebezpečnou listerii, třetí zase salmonelu.
V dalších osmi balíčcích se maso začínalo kazit. Porotci dokonce jednu krkovičku na paprice po ugrilování odmítli ochutnat. Maso příliš páchlo.
A zbývajících šest marinovaných mas? Ani s těmi nebyli odborníci, kteří test prováděli, spokojeni. Zaznívala hodnocení jako: „Nepřipomíná to maso, ale plnidlo ze separátu a mouky.“ Nebo třeba: „Je to příšerně přesolené.“
Porotci měli výhrady i k výrobku, který v testu dopadl nejlépe. Byla to vepřová kýta v brusinkách. Nelíbilo se jim, že brusinková marináda nechutná po brusinkách. „Kupovat si marinované maso v obchodě může jen člověk s opravdu silnými růžovými brýlemi,“ říká po testu jeden z hodnotitelů, Roman Vaněk.
„V šesti případech jsme našli v balení malé kousky, které nejsou vhodné na nic. Grilem propadnou, jsou tam jen pro vyšší gramáž. Je to blamáž na zákazníka,“ popisuje další nešvar Vaněk.
Marinované maso v testu nejprve posoudili experti - zaměřili se na vzhled i vůni, když bylo ještě syrové. Pak maso zkoumala mikrobiologická laboratoř Státního veterinárního ústavu v Praze. Právě tam našli nebezpečné mikroorganismy v kuřecím stehnu v paprice, steaku v provensálském koření a v kuřecím steaku s chilli.
Nakonec se ještě posuzovala chuť ugrilovaného masa. Test ukázal, že maso na grilování se nezlepšuje, podobě špatně dopadl i před čtyřmi lety.
* Salmonela, listerii Naložené maso na grilování v redakčním testu propadlo. Polovina ze 17 vzorků byla buď zdravotně závadná (a obsahovala listerii či salmonelu), nebo se maso začínalo kazit.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 26. 7. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:52
