Česnek pomáhá srdci, ale jen čerstvý
1. 8. 2009 | Mladá fronta Dnes
Česnek má pozitivní účinky na srdce čerstvě rozdrcený a páchnoucí po sirovodíku. Sušením nebo vařením se jeho příznivé účinky na lidské zdraví ztrácejí. Dokázali to vědci z Connecticutské univerzity.
Podařilo se jim to díky třicetidennímu výzkumu, při němž dostávaly česnek krysy. Příznivý vliv na srdce spočívá v uvolnění cév za pomocí sirovodíku, který vzniká, když je čerstvý česnek rozdrcen.
"Tato látka je spojovaná se zkaženými vejci, ale sirovodík také funguje v těle jako chemický posel. Uvolňuje cévy, čímž se zvětšuje jejich průtočnost. Zpracovaný a vařený česnek sirovodík neuvolňuje," řekl jeden z autorů studie Dipak Das.
Česnek jako doplněk stravy
Krysy byly ve výzkumu rozděleny do dvou skupin, z nichž jedné byl podáván česnek čerstvý, druhé upravený. Po simulovaném infarktu se pak sledovalo, jak se u zvířat srdce uzdravovalo.
"Česnek čerstvý i upravený pomáhal snížit poškození vyvolané nedostatkem kyslíku. Ten čerstvý ale mnohem účinněji obnovuje správný tok krve v aortě a zvyšuje tlak v levé srdeční komoře," řekl Das.
Studie je považována za přínos pro ty pacienty, kteří mají potíže se srdcem a chtějí jako doplněk k léčbě používat také přírodní prostředky. Podle statistik se k přírodní medicíně uchyluje třetina Američanů.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 1. 8. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:33
