V USA roste zájem o velká kuřata
7. 8. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Vývoj nabídky a poptávky velikosti kuřat ve Spojených státech amerických a struktura jejich prodeje.
V posledním období sve Spojených státech amerických mění poptávka od tradičních standardních 2,9 kilogramových kuřat na kuřata o hmotnosti 3,6 kilogramů. Tato skutečnost se odráží dominovým efektem změn napříč drůbežářským průmyslem. Změnami v ustájovacích halách, distribuční síti a vývoji výrobků.
Je třeba zmínit, že kuřata narůstala na objemu po několik let, dokonce desetiletí. To vše vedlo k počátku moderní drůbežářské výroby. Při pohledu na historii trhu z hlediska živých hmotností se ukazuje, že v roce 1967 byla, podle údajů Ministerstva zemědělství Spojených států amerických, průměrná živá hmotnost kuřat na jatkách v USA 1,6 kilogramů. Do roku 1980 jejich hmotnost vzrostla na více než 1,8 kilogramů a v roce 1990 poskočila přes dva kilogramy. Odpovídající vzestup hmotnosti byl svázán s nárůstem spotřeby kuřat z 11 kilogramů ročně v roce 1960, na 33 kilogramů na osobu o 35 let později.
Ve výrobních podnicích byl proto zaznamenán s tím spjatý trend vedoucí k chovu větších ptáků. Situace z poslední doby navazuje na stav dosažený v roce 1980, kdy polovina kuřat chovaných a vyrobených ve Spojených státech amerických byla prodávána celá. Podle dostupných údajů 40 procent kuřat bylo porcováno a jen omezených 10 procent bylo dále zpracováváno. Celkově byla králem tohoto druhu průmyslu velká pečená kuřata a samozřejmě stejně tak jako krocan na Den díkůvzdání. Dnes, podle nejnovějších údajů, je jen 11 procent kuřat prodáváno celých. Téměř polovina, 43 procent jsou dělena a dokonce více, 46 procent, je ještě dále zpracováváno.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 7. 8. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:22
