Pozor na letní rizika
9. 8. 2009 | SVS ČR
Za zdravotní problémy prakticky ve většině případů může nedostatečná hygiena a z toho vyplývající druhotná kontaminace potravin. Zejména v místech, kde v uplynulých týdnech došlo k záplavám. Všechny potraviny znečištěné záplavovou vodou je třeba zlikvidovat. Potraviny v neporušených obalech, například konzervy, lze využít, ale obal musí být účinně dezinfikován!
V takovýchto oblastech může problémy působit například leptospiróza. Průběh onemocnění je rychlý, tj. akutní, ale může být i chronický, projevuje se záněty jater, ledvin, nervovými příznaky, těhotné ženy mohou dokonce potratit.
Leptospiry jsou baktérie, jejich zdrojem jsou prakticky všudypřítomní hlodavci, především potkani, kteří mohou svou močí znečisti uložené potraviny. Leptospiry pronikají do těla neporušenou sliznicí či kůží. Tedy nejlepší je opět prevence, důsledná hygiena, zejména v „polních podmínkách“, například na letních táborech. V případě podezření samozřejmě vždy vyhledat lékařskou pomoc.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Zdroj: SVS ČR, 9. 8. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 14:44
