Australané vyšlechtili obiloviny tolerantní vůči soli
10. 8. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Mezinárodní týmu výzkumníků z australské univerzity v Adelaide se podařilo pomocí genových technik dosáhnout význačného pokroku ve vývoji obiloviny tolerantní vůči soli.
Zvýšená salinita orných půd postihuje farmáře na celém světě a představuje gradující problém, proto by mohl mít tento nejnovější úspěch na vědeckém poli podstatný význam na globální produkci potravin a zajištění zásobování, uvádí se v tiskové zprávě australsko-novozélandského sdružení v Berlíně.
Pomocí genetických modifikací vědci cíleně modifikovali rostlinné tkáně tak, aby se mohla sůl kumulovat pouze na takových místech, na kterých rostlinu poškodí co nejméně. Rostliny již tuto vlastnost mají v sobě zakódovanou – co možná nejúčinněji sůl vytěsnit. Pomocí genetické modifikace by ale měl být tento proces podstatně efektivnější, uvádí se dále v tiskové zprávě. Vědecký tým zkoušel tuto metodu aplikovat na obilovinách jakými jsou rýže, pšenice a ječmen. Nadějné jsou především výsledky u rýže.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 10. 8. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 07:57
