Agris.cz - agrární portál

WSJ: Spojeným státům hrozí podle potravinářů nedostatek cukru

13. 8. 2009 | ČTK

Velké potravinářské firmy v USA tvrdí, že Spojeným státům prakticky mohou dojít zásoby cukru, pokud administrativa prezidenta Baracka Obamy nezmírní pravidla, která dovoz cukru omezují. Napsal to dnes americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Firmy, které cukr potřebují k výrobě svých produktů, už prý oslovily americké ministerstvo zemědělství.

Na riziko nedostatku cukru upozornily největší potravinářské koncerny, které se zabývají výrobou cukrovinek. To je především Kraft Foods, General Mills, Hershey či Mars. Pokud Spojené státy nebudou moci dovážet více cukru, pak je podle těchto firem pravděpodobné, že bude v USA málo cukru k výrobě čokolády, cereálních směsí, ale také žvýkaček a tisíců dalších výrobků.

Firmy prý budou muset zvýšit ceny a sáhnout k propouštění, pokud jim úřady nedovolí bezcelně dovážet více cukru ze zahraničí.

Současné dovozní kvóty limitují množství cukru, které mohou americké potravinářské firmy každý rok bezcelně dovážet. Výjimkou je Mexiko, odkud lze cukr dovážet bez omezení. Legislativní úprava nicméně brání tomu, aby potravináři dovezli více cukru z Brazílie a dalších zemí.

Ceny surového i bílého cukru na světových trzích v poslední době výrazně rostou a pohybují se kolem nejvyšších hodnot za téměř 30 let. Cenu žene vzhůru kombinace nízkých zásob a vysoké poptávky v Indii, která je největším spotřebitelem cukru na světě.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 06:39