Agris.cz - agrární portál

V případu údajně zkaženého masa padl opět osvobozující rozsudek

20. 8. 2009 | ČTK

V případu prodeje údajně zkaženého masa v obchodu Hypernova v pražských Nových Butovicích padl i podruhé osvobozující rozsudek. Obvodní soud pro Prahu 5 včera zprostil obžaloby Jiřího Kaleše, Jiřinu Šajánkovou a Petra Voráčka, kteří podle státního zástupce v roce 2005 opakovaně manipulovali s dobou trvanlivosti masa a masných výrobků.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. Bývalým zaměstnancům Hypernovy tak za údajné ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými potřebami stále hrozí dva roky vězení.

"Toto řízení neodpovídá na otázku, zda bylo v hypermarketu vše v pořádku," prohlásila soudkyně Vanda Činková. Podle ní však byly výpovědi svědků rozporné a vinu obžalovaných neprokázaly. Vzorky, které by ukázaly, zda bylo maso závadné, či ne, soud neměl.

Vedoucí pracovník masného úseku hypermarketu a dva řezníci podle obžaloby přikazovali svým podřízeným, aby přebalovali maso s prošlou dobou použitelnosti, označovali ho etiketami s novým datem trvanlivosti a vraceli zpět do regálů k prodeji. Pokud byly produkty již natolik zkažené, že zapáchaly a viditelně se rozkládaly, nechali je prý naložit do marinády a tepelně upravit nebo použít na výrobu uzenin. Kaleš, Šajánková i Voráček svoji vinu od počátku popírali.

Obžaloba byla podle soudkyně založená především na výpovědi tehdejšího podřízeného obžalovaných Jaroslava Strnada, který natočil maso v hypermarketu skrytou kamerou. Záběry odvysílala televize Nova spolu s jeho výpovědí o tom, jak musel prošlé výrobky přeštítkovávat. U hlavního líčení však řezník své výpovědi několikrát změnil, často si odporovaly. Strnad měl podle Činkové navíc problémy se všemi svými nadřízenými. "Měl motivaci vypovídat proti nim," uvedla soudkyně a označila jeho slova za nevěrohodná.

Také další svědci, kteří o manipulaci s potravinami mluvili na policii, nevypovídali u soudu stejně. Videozáznam pak nebylo možné použít jako důkaz, podle advokáta Stanislava Devátého se navíc v televizi vysílala jeho kopie, která zkreslovala barvy.

Tehdejší zaměstnanci Hypernovy mohli podle obžaloby výrobou potravin způsobit nejrůznější onemocnění a intoxikaci nebo dokonce ohrozit životy lidí. V masu se totiž podle jednoho ze znaleckých posudků přemnožily bakterie, které způsobují například salmonelu nebo listerii.

Obvodní soud již Kaleše, Šajánkovou a Voráčka jednou osvobodil. Pražský městský soud mu však kauzu vrátil k novému projednání.


Zdroj: ČTK, 20. 8. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:32