Odstraňování alkoholu prostřednictvím kontinuální rektifikace za vakua
31. 8. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Nealkoholické pivo je dnes na trhu zavedený výrobek. Tržní podíl odalkoholizovaného piva, měřeno z celkového výstavu německého piva, se v současné době odhaduje na zhruba 3 až 4 procenta. Nealkoholické pivo je ve spotřebě na osobu na čtvrtém místě za limonádami, vodou a ovocnými šťávami. Při výrobě nealkoholických piv je možné vybírat z více technologií.
Poptávka po nealkoholickém pivu počínaje rokem 2004 stoupla z 2,2 milionů hektolitrů na více než 3 miliony hektolitrů v roce 2008. Podstatným způsobem se na tom podílí pšeničné svrchní pivo a také celkově zlepšená chuť nealkoholického piva. S kontinuální vakuovou rektifikací se nabízí možnost směšování originálního piva a aromatické vody a umožnit tak výrobu nealkoholického piva pod 0,05 objemových procent alkoholu.
Kompletní zařízení určené k odstraňování etanolu z piva prostřednictvím kontinuální vakuové rektifikace se skládá z následujících částí:
· deskového výměníku tepla (ohřev produktu a chlazení)
· odplynovače (odvádění oxidu uhličitého)
· rektifikační kolony (odstranění etanolu a zesílení obsahu alkoholu)
· odparky (vytváření brýdových par)
· kondenzátoru (kondenzace alkoholu)
· vakuových čerpadel a čerpadel produktu a meziproduktů
Výrobce je schopen vybavit pivovary zařízením, které umožní vyrábět nealkoholické pivo, jež spotřebitelům zajistí kvalitu kulatého a plného nápoje, který se chuťově málo odlišuje od piv s normální hladinou etanolu.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 31. 8. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 08:02
