Agris.cz - agrární portál

Školní mléko se letos rozšíří do středních škol a školek

4. 9. 2009 | ČTK

Nejen žáci základních škol, ale nově také děti v mateřských školkách a studenti středních škol budou moci letos posvačit mléčné výrobky dotované v rámci programu školní mléko. ČTK to dnes řekl Michal Němec, ředitel obecně prospěšné společnosti Laktea, která je hlavním distributorem školního mléka u nás. Stát od začátku školního roku znovu zavedl národní dotaci na školní mléko, kterou před rokem zrušila vláda tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS).

"Jsme rádi, že po roce můžeme nejen navázat na předchozích devět let programu, ale že jsme jej mohli v letošním roce i rozšířit. Dotované mléko bude nyní nově dostupné i dětem v mateřských a středních školách," uvedl Němec. Mlékaři podle něj letos koncem srpna oslovili více než 4000 základních škol, asi 1500 středních a přibližně 5000 mateřských škol.

V minulém školním roce program dotovala jen Evropské unie. Mléčné výrobky ve školách kvůli zrušení národní části dotace podražily a poptávka po nich klesla o více než polovinu, počet zúčastněných škol se snížil o 30 procent. Současná vláda pro nový školní rok národní dotaci obnovila. Celková podpora ze státního rozpočtu a peněz EU v nadcházejícím školním roce dosáhne 80 milionů korun, přičemž 60 milionů půjde z národních zdrojů, zbývajících 20 milionů korun poskytne EU.

Proti loňskému roku by díky štědřejší dotaci měly být ceny mléčných výrobků pro školáky výrazně nižší. Například čtvrtlitrové balení jahodového ochuceného mléka v krabičce, které v minulém školním roce stálo 9,70 koruny, přijde nyní podle cenového výměru ministerstva financí žáka na čtyři koruny. Neochucené mléko ve čtvrtlitrovém kelímku ve školách zlevní na dvě koruny z loňských 5,70 Kč.


Zdroj: ČTK, 4. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:19