Agris.cz - agrární portál

Zajištění nezávadnosti brokolicových výhonků ozařováním semen

4. 9. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Brokolicové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, antioxidantů, fenolů a látek s pantikancerogenními účinky. Tyto výhonky však, bohužel bývají zdrojem onemocnění z potravin.

Americký úřad FDA zkoušel účinek ozařování semen alf-alfa dávkou 8 kGy proti patogenním mikrobům. Tato dávka sice usmrtí veškeré E. coli, ale sníží následnou výtěžnost výhonků. FDA proto doporučuje snížení mikrobiální kontaminace jen o 5 log.

V časopisu J. Food Science (6/7 2009) byla publikována studie „Seed Viability and Functional Properties of Broccoli Sprouts during Germination and Postharvest Storage as Affected by Irradiation of Seeds“. Výzkumníci z Státní korejské univerzity Kyungpook zkoušeli ozařovat brokolicové výhonky různými dávkami svazku elektronů a gama záření až do 8 kGy. Přitom zjišťovali změny obsahu kyseliny askorbové, karotenoidů, chlorofylu, a celkového obsahu fenolů.

Do dávky 4 kGy se udržuje vysoká klíčivost, ale se stoupající dávkou záření se zhoršuje výtěžnost (délka výhonků). Při dávce nad 6 kGy se semena zkroutí. Naklíčená semena mají sice vyšší obsah cenných živin, ale kvalita složení výhonků se během skladování rychle snižuje nižší obsah kyseliny askorbové, karotenoidů a chlorofylu). Nebyly zjištěny zásadní rozdíly při ozařování elektronovým svazkem nebo gama zářením.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 4. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 23:25