Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 4.9. – 6.9.2009

7. 9. 2009 | Agris

Pěstitelé chmele chtějí letos sklidit 6250 tun, méně než loni

Pěstitelé chmele letos očekávají horší úrodu než loni, ne však nijak výrazně. Výnosy poklesnou podle odhadů o 7,14 procenta. Loni sklidili 6752 tun chmele, nyní by to mohlo být zhruba 6250 tun. Podmínky pro pěstování chmele byly zpočátku příznivé. Negativně však vývoj rostlin ovlivnily zejména bouřky s kroupami a silným nárazovým větrem, více než 140 hektarů chmelnic padlo. Optimistický výhled vystřídalo u řady pěstitelů i zklamání vzhledem k vývoji počasí v druhé polovině srpna, kdy bylo příliš teplo, řekl dnes novinářům předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Bohumil Pázler.

Zajištění nezávadnosti brokolicových výhonků ozařováním semen

Brokolicové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, antioxidantů, fenolů a látek s pantikancerogenními účinky. Tyto výhonky však, bohužel bývají zdrojem onemocnění z potravin. Americký úřad FDA zkoušel účinek ozařování semen alf-alfa dávkou 8 kGy proti patogenním mikrobům. Tato dávka sice usmrtí veškeré E. coli, ale sníží následnou výtěžnost výhonků. FDA proto doporučuje snížení mikrobiální kontaminace jen o 5 log.

Září houbařům zatím nepřeje. Hub je málo

Začátek podzimní houbařské sezony zatím velkou radost houbařům nedělá. Letní sucho většinou utlumilo růst hub a potrvá prý několik týdnů, než se situace zlepší. Přesto ale na některých místech rostou a paradoxně se objevily i v okolí Prahy, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. "Teploty byly ke konci srpna velmi vysoké. Na jihozápad od Prahy, v Českém krasu je všechno vyschlé. Růst hub se zhoršil. Moc se jich najít nedá, ale jsou místa, kde rostou.

Školní mléko se letos rozšíří do středních škol a školek

Nejen žáci základních škol, ale nově také děti v mateřských školkách a studenti středních škol budou moci letos posvačit mléčné výrobky dotované v rámci programu školní mléko. ČTK to dnes řekl Michal Němec, ředitel obecně prospěšné společnosti Laktea, která je hlavním distributorem školního mléka u nás. Stát od začátku školního roku znovu zavedl národní dotaci na školní mléko, kterou před rokem zrušila vláda tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 7. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:57