Agris.cz - agrární portál

ODS chce majetkovým vyrovnáním s církvemi pomoci zemědělcům

7. 9. 2009 | ČTK

Občanská demokratická strana (ODS) dnes u příležitosti republikových dožínek Asociace soukromého zemědělství (ASZ) představila nový volební program ODS pro oblast zemědělství a venkova nazvaný Řešení pro venkov. Jednou z jeho priorit by mělo být majetkové vyrovnání s církvemi, čímž by se uvolnila zablokovaná půda, řekl bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič.

"Jsme přesvědčeni, že majetkové vyrovnání s církvemi je ve prospěch venkova, ve prospěch vlastníků půdy a také ve prospěch budoucích zájemců o půdu, jež je v současné době zablokována," řekl Gandalovič s tím, že tato priorita souvisí i se záměrem vytvářet nová pracovní místa v zemědělství. Předseda ODS Mirek Topolánek připomenul, že občanští demokraté se o vyrovnání s církvemi snažili již v minulosti. "Některé věci se nám ale nepodařily. Jednou je navrácení majetku kolchozů, druhou pak vyrovnání s církvemi. Nepodařilo se nám to prosadit proti komunistům, sociálním demokratům a bohužel ani proti lidovcům," řekl Topolánek.

Ten se na dožínkách zdržel kvůli probíhající ústavní krizi jen krátce, po svém úvodním slovu soukromý statek Petra Sýse opustil. "Večer nás čekají jednání v Praze s ostatními předsedy kvůli tomu, aby nějaké volby vůbec byly," dodal. Ze stejného důvodu jej chvíli poté následoval i Gandalovič.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:51