Celozrnná strava snižuje krevní tlak u mužů
7. 9. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Ve studii publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition se uvádí, že celozrnná strava a strava bohatá na otruby podporuje u mužů zdravé srdce. Po dobu 18 let (1986–2004) výzkumníci sledovali 31 684 mužů, kteří na začátku studie neměli vysoký krevní tlak, rakovinu, nemocné srdce nebo infarkt. Po 18 letech došlo u 9 227 mužů k vývoji vysokého krevního tlaku.
Výzkumníci zjistili, že u mužů, kteří konzumovali velké množství celozrnných výrobků, byla o 19 % nižší pravděpodobnost vývoje vysokého krevního tlaku ve srovnání s muži, kteří celozrnných výrobků konzumovali méně. U mužů s nejvyšší konzumací otrub bylo riziko o 15 % nižší než u mužů, kteří jich konzumovali nejméně.
Výzkumníci uvádějí, že výsledky této studie by se mohly využít při vytváření dietetických doporučení pro snižování krevního tlaku.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 7. 9. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:45