Agris.cz - agrární portál

Využití přírodních emulgátorů

10. 9. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Přirozeným zdrojem emulgátorů jsou např. slunečnicová semena a hnědá rýže. Pokud se použijí extrakty z těchto surovin, může být ve výrobku dosaženo požadovaného účinku, aniž by se přidal samotný emulgátor s číslem E, patřící mezi aditiva (např. fosfatidy amonné E 442 nebo estery mono- a di-glyceridů s kyselinou citronovou), nebo třeba sójový lecitin, u něhož musí být upozorněno na možný alergický účinek.

Cargill uvedl na trh lecitin Topcithin SF ze slunečnice, který lze použít do čokolád, žvýkacích bonbonů, žvýkaček a omáček. Při jeho použití lze snížit množství kakaového másla, a tím snížit náklady. Cargill používá surovinu z Ukrajiny, jejíž konečné zpracování probíhá na lince ve Vigonza (Itálie).

Firma Stockton, Kalifornie, vyrábí patentovaným postupem přípravek „Natural Cloud“, z hnědé rýže, který nahradí bromované rostlinné oleje ze sojových bobů při přípravě nápojů obsahujících citrusové oleje a podobajících se mléčným emulzím.

Q-Naturale od National Starch Food Innovation (New York) je emulgátor vyrobený v závodě zpracovávajícím semena keře quillaja, který může nahradit akáciovou gumu tím, že vytváří micely kolem olejových kuliček.

Modifikovaný škrob EmCap od Cargill (lipofilní funkce se dosáhne chemickou modifikací, při níž se přidá oktenylová skupina, hydrofilní funkce se ovlivní změnou vlastní struktury amylózy a amylopektinu) může nahradit akáciovou gumu v tom, že zachycuje aromatické oleje a esence a vytváří emulze využitelné v nápojích či salátových dresincích.

Cremodan Hi-Whip od Danisco je použitelný při výrobě mražených krémů s prodlouženou skladovatelností.

Pro náhrada tuku v nízkotučných mražených krémech vyvinul Tic Gums směs emulgátorů a hydrokoloidů IC EZ.

Při výrobě pomazánkových tuků šorteningů tukových náplní je výhodné použití emulgátorů Danisco a stabilizátorů Grinsted PGPR (polyglycerol polyricinoleáty ) zabraňujících separaci tuku a vody.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 10. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 17:13