Agris.cz - agrární portál

V zemědělském muzea začíná 18. září výstava „Dobré jídlo, dobré pití prodlužují živobytí“

11. 9. 2009 | Agris

V období od 18. září do 3. ledna 2010 proběhne v prostorách Národního zemědělského muzea v Praze výstava o jídle v dějinách českých zemí. Výstava je věnována historii jídla, stravování a stolování v českých zemích. Zabývá se nejen vývojem stravovacích zvyklostí našich předků, ale zároveň proměnami míst, kde docházelo a dochází ke konzumaci jídla. Návštěvníci se dozvědí, že o výživě národa rozhodovaly především přírodní podmínky - složení a utváření půdy, zeměpisná šířka, nadmořská výška i podnebí. Právě ty vtiskly nesmazatelnou pečeť vývoji potravin a způsobům stravování v menších i větších územních celcích a celých regionech.

Výstava ukazuje, že to, jak se ale člověk dokázal přírodním podmínkám přizpůsobovat a jak je dovedl zvládnout ve svůj prospěch, je věcí dlouhého procesu. Samo kuchařství prošlo dlouhodobým vývojem. V pravěkých kulturách žili lidé v normální životní situaci prostě a skromně, hladem a podvýživou však, na rozdíl od pozdějších dob, poznamenaných válkami a nemocemi, netrpěli. Zemědělství bylo dostatečně výnosné, bylo relativně dost základních obilnin, masa i jiných potravinových zdrojů. Poměr rostlinné a živočišné potravy se ovšem během historie různil. Po celý pravěk i středověk jedli lidé ve střední Evropě potravu smíšenou.

K významným inovacím došlo až koncem středověku, zejména při obdělávání půdy, ale i ve výživě a složení potravy. Do popředí se velmi zvolna dostávají dobové představy o správné výživě, o léčebných dietách, ale také hlediska ekonomická. V 18. století se v evropském měřítku začínají formovat typy regionálních potravin, určených výrobním typem a klimatickým pásmem, ale i dalšími sociálními a kulturními činiteli. Tento proces pokračoval i v 19. - 20. století.

Společné stravování a stolování bylo od pradávna jedním z významných způsobů společenského života. Hostinou se oslavoval příchod novorozeněte, usednutím k rodinnému stolu začínala socializace dítěte, slavnostní tabulí vrcholila svatba, pohřební hostinou končila lidská pozemská pouť. Rodinný stůl měl a dodnes má svůj symbolický význam, slavnostní tabule vždy umocňovala prožitek výjimečnosti.

Výstava přináší řadu ukázek, textů a obrázků z historie kuchařství, starověkého, ale i současného domácího a veřejného stolování a stravování. Návštěvníci mohou porovnat vybavení kuchyně z přelomu 19. a 20. století, uvidí středověkou krčmu i ukázku podoby hostince z počátku minulého století. Seznámí se s různými druhy potravin a způsoby jejich konzumace, poznají jak a k čemu sloužilo koření, naučí se, jak mají správně potraviny uchovávat a budou mít i možnost prohlédnout si staré kuchařské knihy a recepty. K vidění na výstavě budou předměty, které již v dnešních moderních kuchyních nenajdeme, mj. náčiní cukrářského řemesla, kuchyňské přístroje, dobové předměty a mnoho dalších zajímavostí. Jednou z vystavených vzácností je zde např. cínový džbán pocházející z roku 1740.

Součástí výstavy bude i doprovodný program pro veřejnost a edukativní program pro školy.

Kontakt:

Mgr. Lubomír Maršík, PR/MARKETING, telefon: +420 220 308 382, fax: +420 233 372 561

e-mail: lubomir.marsik@nzm.cz


Zdroj: Agris, 11. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:25