Agris.cz - agrární portál

Farmáři ve Zlínském kraji meziročně omezili stavy prasat o 11 pct

14. 9. 2009 | ČTK

Zemědělské podniky ze Zlínského kraje výrazně omezily počty chovaných prasat. Zatímco na začátku loňského srpna jich měly celkem 86.936 kusů, letos jich ke stejnému datu bylo 77.093, tedy o 11,3 procenta méně. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Meziroční pokles počtu chovaných zvířat nastal v celé zemi.

Zemědělské podniky v ČR v chovaly v létě celkem 2,13 milionů kusů prasat, loni jich měly o 221.880 víc. Podle ČSÚ nastal pokles ve většině krajů republiky, výjimkou bylo pouze Liberecko, Karlovarsko a Moravskoslezský kraj.

Důvodem, proč zemědělci stavy chovaných zvířat omezují, je podle odborníků malá rentabilita. Výkupní ceny masa jsou tak nízké, že zemědělcům stěží pokrývají náklady a ti je proto musejí chovy redukovat nebo rušit úplně.

Z nedávné ankety ČTK mezi zemědělskými firmami ve Zlínském kraji vyplynulo, že chov prasat nyní patří k nejméně rentabilním odvětvím a větší potíže než podniky zaměřené na chov prasat v současnosti mají pouze producenti mléka.

Největšími domácími chovateli prasat jsou zemědělci z Vysočiny. Následují farmáři ze středních Čech a Jihomoravského a Jihočeského kraje. Podnikům ze Zlínského kraje nyní z hlediska počtu chovaných zvířat patří pomyslná čtvrtá příčka od konce. Na celorepublikových číslech se podílejí jen 3,6 procenta.


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 03:33