Agris.cz - agrární portál

Tesco stáhlo z trhu anglickou slaninu, obsahuje bakterie listerie

14. 9. 2009 | ČTK

Tesco stáhlo z prodeje ve všech obchodech anglickou slaninu od firmy Procházka. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v ní objevila zvýšený výskyt bakterie listerie. Výrobek s datem spotřeby mohou zákazníci vrátit v obchodech zpět, zjistila ČTK z internetových stránek firmy.

Bakterie Listeria Monocytogenes obsahoval výrobek TVN Anglická slanina krájená ve vakuovém balení o váze 100 gramů, s datem spotřeby 15. září 2009.

"Z preventivních důvodů Tesco zastavilo dodávky tohoto výrobku od firmy Procházka až do doby, než dodavatel předloží protokoly z akreditované laboratoře, že je výskyt negativní," uvedla firma v tiskové zprávě. Zároveň z preventivních důvodů stáhla i všechny následující šarže výrobku s datem spotřeby 17., 20., 22., 24. a 27. září.

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, třeba po transplantaci, a u lidí s rakovinou nebo HIV/AIDS.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listerii v Česku řádově desítky lidí.


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:43