Agris.cz - agrární portál

Nová kampaň se zaměří na další osud tříděného odpadu

14. 9. 2009 | Agris

Olomoucký kraj (11. září 2009) - Podpořit kvalitní třídění odpadů a upozornit na jejich využití při výrobě nejrůznějších produktů hodlá letošní informační kampaň v Olomouckém kraji. Projekt nazvaný „Jak se točí odpady“ je pokračováním spolupráce kraje a společnosti EKO-KOM. V rámci kampaně proběhnou například dvě zábavné akce, organizátoři chystají také aktivity pro školy a zástupce obcí v regionu.

„Celá řada předmětů kolem nás obsahuje podíl vytříděných odpadů, aniž bychom to poznali nebo si to vůbec uvědomili. Odhozením plastové lahve nebo starých novin do kontejneru proces recyklace a následného využití teprve začíná,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák (KDU-ČSL), který je zodpovědný za oblast životního prostředí.

Nejbližší akce v rámci kampaně se uskuteční v pátek 18. září v centru Prostějova. „Zájemci se mohou na Zábavném dni s odpady seznámit prostřednictvím soutěží a ukázek s odpadovou problematikou. Proběhne i pokus o zápis do knihy rekordů. Ve spolupráci s dětmi z prostějovských škol se pokusíme z papírových krabic postavit největší model popelářského auta,“ upřesnil náměstek. Obdobný zábavný den s doprovodným programem pak proběhne v říjnu v Olomouci.

Kromě tradičních plakátů a letáků budou organizátoři propagovat třídění odpadů také prostřednictvím hromadných dopravních prostředků. „Letos jsme vybrali čtyři vlakové soupravy na frekventovaných regionálních tratích, které budou až do konce roku vozit speciální polepy s motivy kampaně,“ vysvětlil Horák. Novinky se podle jeho slov chystají i v oblasti osvěty určené školám i zástupcům obcí. „V říjnu uspořádáme speciální konferenci, na které bychom učitelům rádi poskytli nejnovější informace a materiály o odpadové problematice. Na závěr roku pak připravujeme i rozšíření populární soutěže pro města a obce ve třídění odpadů o další kategorii,“ dodal náměstek.

Olomoucký kraj patří co do množství vytříděného odpadu na jednoho občana dlouhodobě mezi nejlepší v zemi, patří mu s loňskými téměř 42 kilogramy 3. místo mezi 14 regiony ČR. „V roce 2008 na jednoho obyvatele Olomouckého kraje připadalo necelých 22 kilogramů vytříděného papíru, 8 kilogramů plastu, 11 kilogramů skla a takřka půl kilogramu nápojového kartonu,“ popsal Petr Balner ze společnosti EKO-KOM, která celý projekt, jehož součástí je i letošní informační kampaň, společně s Olomouckým krajem financuje.

Za období trvání projektu se podařilo zvýšit množství vytříděných odpadů (papír, plast, sklo a nápojový karton) na jednoho občana více než dvojnásobně - z 18 kilogramů v roce 2004 na loňských téměř 42 kilogramů.

Součástí spolupráce Olomouckého kraje a společnosti EKO-KOM je rovněž zahušťování sítě nádob na tříděný odpad, a tím přiblížení kontejnerů občanům. Tato skutečnost totiž významně napomáhá nejen růstu množství, ale i zvyšování kvality vytříděných odpadů. Jen v letošním roce byly v rámci projektu pořízeny a bezplatně obcím zapůjčeny další 444 kontejnery za více než 3 miliony korun. Celkem bylo za dobu trvání projektu pořízeno a obcím bezplatně zapůjčeno 2071 kontejnerů. Na počátku projektu v roce 2004 se v kraji nacházelo 7279 kontejnerů. Letos mají občané regionu možnost umístit odpad do téměř 14 tisíc kontejnerů na tříděné komodity. Nejvíce kontejnerů je na plasty a sklo.

Kontejnery na tříděný sběr se tak opět přiblížily k občanům v kraji, neboť jedno průměrné kontejnerové hnízdo slouží pro přibližně 140 obyvatel.

Do systému EKO-KOM je v Olomouckém kraji zapojena drtivá většina obcí - celkem 375. Na třídění odpadů se tedy má možnost podílet takřka 99 procent obyvatel regionu.

Jak se točí odpady

Hlavní slogan kampaně vychází z faktu, že odpady - v původní či zpracované formě - nás provázejí každým dnem. Řada věcí, se kterými se běžně setkáváme, obsahuje podíl materiálů vyrobených z druhotných surovin. V oblečení jako jsou bundy, trička či košile můžeme například najít vlákna na bázi PET, při výrobě nových plastových lahví je používán speciální granulát z lahví vytříděných. Tím výčet využití odpadů zdaleka nekončí - nádoby od šamponů, kečupů či mycích prostředků slouží v plastikářské výrobě, z umělohmotných fólií se vyrábí třeba domácí kompostéry, základem speciálních desek, ze kterých se staví domy, je slisovaný nápojový karton.


Zdroj: Agris, 14. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:35