Biopotraviny obsahují více nutričních látek
17. 9. 2009 | ÚZPI
Nová zpráva Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin potvrzuje, že biopotraviny jsou pro zdraví člověka lepší. Biopotraviny obsahují méně pesticidů a dusičnanů než konvenční potraviny – ty mohou vést k celé řadě zdravotních problémů, včetně cukrovky a Alzheimerovy nemoci.
Zpráva zjistila, že biopotraviny obsahují vyšší hodnoty nutričních látek a antioxidantů. Zpráva byla zveřejněna v prestižním vědeckém časopise Agronomy for Sustainable Development, což zaručuje, že průzkum proběhl za dodržení přísných vědeckých postupů.
Nejdůležitější závěry ze zprávy Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin:
Rostliny z ekologického zemědělství obsahují vyšší množství sušiny
Vyšší množství minerálů
Obsahují více antioxidantů jako fenoly a kyselina salicylová (je známá při ochraně proti rakovině, srdečním chorobám a dalších onemocněním)
Živočišné produkty ekologického zemědělství obsahují více polynenasycených mastných kyselin (chrání proti srdečním chorobám)
Množství uhlovodanů, bílkovin a vitamínů není dostatečně dokladováno
94 až 100 % všech zkoumaných biopotravin neobsahovalo žádné zbytky pesticidů
Biozelenina obsahovala o 50 % méně dusičnanů (vysoký obsah dusičnanů v potravinách může způsobovat cukrovku a Alzheimerovu nemoc)
Obilniny z ekologického pěstování obsahují stejné množství mykotoxinů jako konvenční
Celou studii možno najít zde.
Zdroj: Food Magazine, www.bio-info.cz
Zdroj: ÚZPI, 17. 9. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 22:32
