Agris.cz - agrární portál

Biopotraviny obsahují více nutričních látek

17. 9. 2009 | ÚZPI

Nová zpráva Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin potvrzuje, že biopotraviny jsou pro zdraví člověka lepší. Biopotraviny obsahují méně pesticidů a dusičnanů než konvenční potraviny – ty mohou vést k celé řadě zdravotních problémů, včetně cukrovky a Alzheimerovy nemoci.

Zpráva zjistila, že biopotraviny obsahují vyšší hodnoty nutričních látek a antioxidantů. Zpráva byla zveřejněna v prestižním vědeckém časopise Agronomy for Sustainable Development, což zaručuje, že průzkum proběhl za dodržení přísných vědeckých postupů.

Nejdůležitější závěry ze zprávy Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin:

Rostliny z ekologického zemědělství obsahují vyšší množství sušiny

Vyšší množství minerálů

Obsahují více antioxidantů jako fenoly a kyselina salicylová (je známá při ochraně proti rakovině, srdečním chorobám a dalších onemocněním)

Živočišné produkty ekologického zemědělství obsahují více polynenasycených mastných kyselin (chrání proti srdečním chorobám)

Množství uhlovodanů, bílkovin a vitamínů není dostatečně dokladováno

94 až 100 % všech zkoumaných biopotravin neobsahovalo žádné zbytky pesticidů

Biozelenina obsahovala o 50 % méně dusičnanů (vysoký obsah dusičnanů v potravinách může způsobovat cukrovku a Alzheimerovu nemoc)

Obilniny z ekologického pěstování obsahují stejné množství mykotoxinů jako konvenční

Celou studii možno najít zde.

Zdroj: Food Magazine, www.bio-info.cz


Zdroj: ÚZPI, 17. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:26