Agris.cz - agrární portál

Petici zemědělců na podporu cen mléka podepsalo 15.808 lidí

17. 9. 2009 | ČTK

Pod petici, která má pomoci zemědělcům v boji s nízkými výkupními cenami mléka, se během jednoho měsíce podepsalo již 15.808 lidí. Zemědělci v ní požadují rovné dodržování zákona o cenách a zákona o ochraně hospodářské soutěže a dnes ji i s podpisy předali předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS). Protože pod peticí je víc než 10.000 podpisů, bude se jí horní komora zabývat na některé své schůzi.

"Naším cílem určitě není dosáhnout nějaké regulace cen v České republice," řekl dnes předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach, když Sobotkovi předával petiční archy. Právě zemědělci z Libereckého kraje petici iniciovali. "Nestojíme ani o to, aby nám někdo dával nějaké peníze navíc. Nám jde jenom o to, aby se udělal pořádek v zákoně o cenách, aby ho všichni dodržovali," dodal.

Sobotkovi předal také jako důkaz například cihlu eidamského sýra. Na její výrobu je podle něj zapotřebí 30,5 litru mléka a zemědělci na ní prodělávají 61 korun. Na kostce másla podle něj tratí 11 korun. Jako důkaz předal i stvrzenky za nákup.

"Vnímám tu petici, vnímám i ten počet lidí, kteří to podepsali," zdůraznil Sobotka. Předpokládá, že Senát petici projedná do konce roku, protože jde o aktuální téma. Chápe to i jako signál směrem k antimonopolnímu úřadu, aby více dohlížel na dodržování pravidel při tvorbě cen.

Zemědělci se již v srpnu obrátili i na sněmovní kontrolní výbor. Jeho předseda Vladimír Koníček ČTK tenkrát řekl, že se obrátí na ministra financí Eduarda Janotu a požádá ho o informaci, co v tomto problému ministerstvo podniká.

Zemědělci si stěžují na nízké výkupní ceny mléka a tvrdí, že zejména pro menší farmáře jsou likvidační. Jejich postavení zhoršují i nízké výkupní ceny obilí a řepky. Řada zemědělců má prý existenční potíže, dluží dodavatelů a neplatí odvody za zaměstnance.


Zdroj: ČTK, 17. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.05.2024 13:36