Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině začnou do měsíce fungovat první mléčné automaty

18. 9. 2009 | ČTK

Na Vysočině se do měsíce objeví první mléčné automaty. Stroje, které umožní prodávat čerstvé mléko z farem v obchodech, budou zřejmě nejdřív fungovat v Pelhřimově a v Humpolci. Přímým prodejem mléka si chtějí zemědělci vylepšit tržby, protože ceny, které jim platí mlékárny, jsou pro ně řadu měsíců ztrátové. Další rozvoj automatů bude záviset hlavně na zájmu zákazníků, shodli se chovatelé, které oslovila ČTK.

Litr čerstvého mléka z prvních automatů bude zřejmě stát 13 až 15 korun a bude o něco levnější než běžné průmyslově balené mléko. Mlékárny nyní za litr mléka dávají v průměru 5,90 Kč. Prodej čerstvého mléka v obchodech umožnila vyhláška platná od letošního jara. Předtím ho mohli farmáři prodávat pouze lidem ze dvora. Automat stojí asi 120.000 korun, vejde se do něj 200 litrů mléka. Lidé si ale budou muset doma mléko převařit. Podle farmářů bude i tak chutnější a výživnější než z obchodu, protože z něj nebude odebrána smetana ani jiné složky.

Rynagro v Rynárci na Pelhřimovsku zprovozní první automat počátkem října v Pelhřimově. V tomto termínu se ve městě otevře nové obchodní centrum vzniklé z bývalé textilky Alfatex, Rynagro tam bude mít svoji prodejnu. Podnik teď čeká na dodání stroje. předpokládá, že by se mu tato investice mohla vrátit do půl roku. "Ale kdyby cena mléka nebyla tak špatná, nevím, jestli bychom se do toho pouštěli," řekla místopředsedkyně představenstva Jaroslava Hrabalová. Kvůli prodeji čerstvého mléka v obchodech je podle ní potřeba splnit řadu veterinárních a hygienických předpisů.

Podnik chová 260 krav, automat umožní prodat jen malý díl jeho mléčné produkce. "Ale chceme ukázat zákazníkům, že mléko, které si kupují v tetrapaku, není to mléko, které vyrábíme," uvedla Hrabalová. Z čerstvého mléka si podle ní mohou lidé doma udělat jogurt i tvaroh, sebrat z něj mohou smetanu na omáčku. "Z koupeného pasterizovaného mléka to neuděláte," poznamenala. Podnik už má dobré zkušenosti s prodejem masa ve vlastních prodejnách. Pokud bude zájem o čerstvé mléko, rozšíří i síť mléčných automatů.

V jednom z humpoleckých obchodů plánuje umístit automat farma Mošnova z Vystrkova, která chová 50 krav. "Místo máme dojednané. Do Humpolce to máme blízko, nebude pro nás problém automat doplňovat," uvedla Květa Mošnová. V případě poptávky uvažuje i tato farma o dalších strojích.

Pořízení automatu zvažuje třeba i farma Brodinova z Úhořilky na Havlíčkobrodsku. Školní statek v Humpolci chce také v nejbližší době nabídnout lidem ve svém obchodě čerstvé mléko, prodávat ho ale bude v lahvích. O nákupu automatu zatím neuvažuje.

Farma Němcova v Netíně na Žďársku si půjčila automat od výrobce, kupovat ho ale asi nebude. František Němec to zdůvodnil tím, že už lidem dodává pasterizované mléko ze své mlékárny. Odhaduje, že by se mu automat moc nevyplatil. Pokud by ho dal do obchodu v nějakém okolním městě, musel by zajistit denní obsluhu a doplňování. Za umístění by platil nájem.

Podle ředitele krajské veterinární správy Jiřího Šulce je na Vysočině poměrně rozšířen prodej čerstvého mléka ze dvora farem. O registraci mléčného automatu zatím žádný zemědělec oficiálně nepožádal. "Ale očekáváme, že se už někteří přihlásí," uvedl. Prodej čerstvého mléka z jedné farmy je vyhláškou omezen na 500 litrů denně. Farma také může tímto způsobem prodávat jen menší část své produkce.

Vysočina je největším producentem mléka v ČR, na republikové výrobě se podílí více než 16 procenty. Za první letošní pololetí chovatelé v kraji dodali do mlékáren 228,8 milionu litrů.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:18