Agris.cz - agrární portál

Pily čekají problémy, někde omezí provoz

18. 9. 2009 | Denik.cz

Zatím pracují, stále aktuálnější otázkou ale je, jak dlouho. Řeč je o českých a moravských pilách, které se už několik let potýkají s nedostatkem dřeva.

Z problémů viní firmy společnost Lesy České republiky, která se však hájí, že se o zlepšení situace už zasadila.

Pily na Kroměřížsku od ní vesměs dřevo neberou, obávají se ale, že nejhorší teprve přijde.

„Vím, že Lesy mají pořád problémy s těžbou. My však naštěstí od nich nic nebereme. Máme soukromé dodavatele, na nich tedy závislí nejsme. Problémy ale očekáváme. Situaci budeme řešit omezením výroby,“ informoval například Pavel Kadlčík, jednatel firmy Pila Kotojedy.

Pilařům chybí dřevo

Pokud podle něj potíže opravdu nastanou, dřevo si chtějí zajistit za každou cenu. „Jsme zpracovatelé této suroviny, takže si jej musíme sehnat, ať se děje, co se děje. Nějaký způsob najdeme,“ dodal Kadlčík.

S problémy začínají do budoucna počítat také v Lubné. Zatím jsou ale v klidu.

„Slyšel jsem, že jsou na tom některé pily hodně špatně. My ale problémy zatím žádné nemáme, svoje zdroje máme, i když některé firmy už opravdu částečně zastavily těžby,“ řekl Deníku spolumajitel lubenské pily Zdeněk Vavřík.

Výkupní cena kulatiny klesla

Mnohem více je prý nyní pálí nízká výkupní cena dřeva. „Například loni stála kulatina dva tisíce, nyní zhruba jen šestnáct set,“ zlobí se spolumajitel.Společnost Lesy České republiky způsobila podle dostupných informací problémy pilám už v roce 2007, kdy mimo jiné zrušila kontrakty firmám, které by dřevo vytěžily.

Nyní ale Lesy poukazují hlavně na to, že dřeva je katastrofálně málo. O zlepšení situace pil se už ale prý postaraly. Ty menší od nich odebírají dřevo pouze z pětadvaceti procent, zbývající mají podle mluvčího společnosti Lesy ČR Michala Kačeny jiné dodavatele.

„I letos jsme odběratelům upravili smlouvy. Dřeva je ale opravdu stále méně, více ho těžit nemůžeme. Navíc zájemci si tuto surovinu mohou zakoupit na elektronické aukci či na burzách. Zájem ale o ni není, možná se firmám nelíbí cena, nevím,“ krčí rameny mluvčí.


Zdroj: Denik.cz, 18. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:51