Agris.cz - agrární portál

Včelaři na Zahradě Čech: Letošní produkce medu je podprůměrná

18. 9. 2009 | ČTK

Letošní produkce medu v celé České republice je podprůměrná. Podle včelařů vystavujících na dnes zahájeném veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích chovatelé letos získali zhruba o 40 procent medu méně než v předchozích letech. Cena medu kvůli tomu roste. Stejně jako loni téměř nebyl tmavý medovicový med, řekl ČTK Petr Táborský z předsednictva Českého svazu včelařů.

Nižší snůšku medu zapříčinilo především počasí. Kvůli velmi rychlému nástupu jara nestihla včelstva patřičně zesílit a využít první vydatnou snůšku z ovocných stromů a řepky. Při kvetení dalších rostlin pak brzdilo sběrací činnost včel deštivé počasí v červnu a červenci. Déšť také neumožnil přemnožení mšic a jiných producentů medovice na stromech, kde včely získávají tmavý medovicový med.

Kvůli nedostatku medu roste i jeho cena. Zatímco loni včelaři kilogram medu prodávali zhruba za stokorunu, letošní cena začíná na 120 korunách, za medovicový med včelaři chtějí i 150 korun. Podle Táborského je na tom s medem pravděpodobně špatně celá Evropa, protože poptávka se stále zvětšuje. Ceny medu vzrostly i u výkupců, základní výkupní se pohybuje kolem 60 korun za kilogram, před dvěma lety byla poloviční. Ceny medu jsou v Česku ale stále nižší než v okolních zemích, kde včelaři prodávají med běžně za zhruba osm eur (200 korun) za kilogram.

Menší produkci medu zaznamenávají nejen výkupci medu a drobní včelaří, ale i profesionální chovatelé včel, kterých je v ČR asi 80. "Zatím s kým jsem z profesionálů mluvil, tak je na tom hůř o zhruba 40 procent," řekl Táborský.

K výkupcům se svým medem zamířila jen malá část včelařů, většina prodává med ve sklenicích přímo koncovým zákazníkům. Ti by si ale měli podle včelařů s nákupem medu pospíšit, protože většina drobných včelařů už svoji produkci rozprodala.

Český svaz včelařů se na letošní Zahradě Čech představuje s mnohem zajímavější expozicí. K vidění jsou živé včely v proskleném úle, návštěvníci mohou ochutnat i různé druhy místních medů. Z mnoha výstavních panelů se mohou dozvědět vše o životě včel a prohlédnout si úly a včelařské vybavení.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:35