Agris.cz - agrární portál

Zahrada Čech hlásí rekordních 40 tisíc návštěvníků

21. 9. 2009 | Denik.cz

Pěkné počasí posledního letního víkendu přilákalo na výstaviště Zahrada Čech rekordní počet téměř 40 tisíc návštěvníků, což byl vzhledem ke konání tří vinobraní v blízkém okolí Litoměřic – ve Velkých Žernosekách, v Roudnici a v Mělníku – velmi pěkný výsledek.

Svědčí to o velmi dobrém renomé výstaviště, pestré nabídce sortimentu a solidním poradenství a doprovodném programu s účasti odborníků z oborů zahrádkářství, ovocnářství, zelinářství a v poslední době i včelařství.

Sobota byla Dnem Ovocnářské unie ČR, Zelinářské unie Čech a Moravy, což poznali návštěvníci hlavně v pavilonu A, kde představitelé obou unií a jejich členských organizací seznamovali zájemce s výsledky své práce a nabídli jim degustaci nejen upravených produktů, ale i výrobků z nich.

Zelinářská unie Čech a Moravy organizovala finále premiérového ročníku soutěže Kysané zelí roku 2009. Z klání 10 výrobců vyšlo nakonec vítězně kysané zelí malé firmy – Talašova zahradnictví z Tlumačova u Zlína.

„Do finále se dostalo pět vzorků se vskutku zajímavou chutí – tři byla klasika, jeden byl mírně přislazený a jeden, a to vítěz, byl při kvašení ochucen cibulí, což patrně porotu nejvíc oslovilo,“ uvedl na vysvětlenou předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Druhou soutěží, která má naopak při zahradnickém veletrhu tradici, bylo klání gastronomických receptů ze Zahrady Čech, zaměřených tentokrát na přípravu pokrmů ze sladkovodních ryb.

Vítězem se stala Myrna Skálová z Prahy s receptem ryby s nádivkou. Zajímavé byly i další receptury jako kapří polévka s houbami, pikantní kapr, nevšední rybí salát, kapří bramboráčky s červeným křenem či kapr na oravský zbojnický způsob. Tato receptura dorazila až z Banské Bystrice.

„Letos nás překvapila pestrost receptů, které se lišily od klasiky. Netušili jsme, že se ze sladkovodních ryb dají dělat takové dobroty. Některé kombinace byly skutečně zvláštní a potlačovaly rybí pachuť, která mnohé konzumenty odrazuje,“ prozradil předseda komise šéfkuchařů Josef Míček z Krupky.

V plném provozu bylo o víkendu první patro pavilonu D, kde Český svaz včelařů prováděl osvětu prostřednictvím zkušených včelařů, ale také výrobců včelařských potřeb a prodejců včelích produktů. Pro zájemce svazu připravil tři zajímavé odborné přednášky.

Potravinářský obor, který má své zázemí především v pavilonu H a v jeho okolí, zpestřil stánek značky Klasa, v němž čtyři renomovaní produkci představovali výrobky racionální výživy a ekologického zemědělství.

Návštěvníky v amfiteátru výstaviště pobavili svým vystoupením nejen zpěváci a baviči, ale o víkendu i přehlídka plemen psů, které měli v oblibě panovnické rody v Japonsku, Číně a v Anglii.

V pondělí si v hlavním kulturním programu přijdou na své především milovníci dechovky - představí se zde Zorka Kohoutová a Velký dechový orchestr Krajanka.


Zdroj: Denik.cz, 21. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 00:53