Agris.cz - agrární portál

Zlínské sídliště opět provoněl čerstvý mošt i jablečné speciality

21. 9. 2009 | ČTK

Čerstvý mošt i jablečné speciality včetně štrúdlu provoněly v neděli odpoledne zlínské sídliště Obeciny. Pátý ročník akce nazvané Jablečná neděle zde uspořádalo Ekocentrum Čtyřlístek, které se ujalo péče o více než 60 let staré tamní jabloně. Magistrát přitom chtěl stromy na žádost některých obyvatel před časem pokácet. Lidé poukazovali na to, že plody nikdo nesbírá, hnijí na zemi a v lokalitě je kvůli tomu velké množství vos a včel.

"Ovocný sad uprostřed sídliště je tak trochu rarita. My ekologové k němu máme vztah a už pátý rok se o část jabloní staráme. Snažíme se k tomu přilákat i další obyvatele okolních domů, ale moc se nám to nedaří. Nastěhovala se sem totiž spousta mladých lidí, kteří k těm jabloním tolik netíhnou. Alespoň pár ulici ale obhospodařujeme, podílí se na tom asi deset rodin," řekla dnes ČTK Dagmar Běhulová z pořádajícího Ekocentra Čtyřlístek.

Z přibližně 30 stromů ekologové a dobrovolníci sklidili zhruba půl tuny jablek, což je asi stejně jako loni. Z ovoce vylisovali desítky litrů moštu. Jablka, která nezpracovali, pak pořadatelé Jablečné neděle odvezou do zoologické zahrady Lešná, kde si na nich pochutnají například sloni.

Sad uprostřed Zlína má dlouhou tradici. Výsadba stromů na Obecinách začala v roce 1946, kdy obyvatelé nových domů dostali darem ovocné stromy, o něž se museli sami starat. Původní vlastníci ale dnes již nežijí nebo jsou příliš staří na to, aby o stromy nadále pečovali.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 17:55