Agris.cz - agrární portál

Politiky nezajímají nájemci půdy

21. 9. 2009 | APIC-AK

Poslanci a senátoři odmítli prodávat státní půdu českým a moravským sedlákům. Tak se dá do jedné věty shrnout výsledek tříletého procesu přípravy a projednávání novely zákona č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby, zjednodušeně zákona o prodeji státní zemědělské půdy.

Po novelizaci zákona volal jak Pozemkový fond ČR (PF ČR) jako prodávající, tak i zemědělští podnikatelé jako kupující.

Komise Půda, kterou jmenoval bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič a složená ze zástupců všech zemědělských nevládních organizací, PF ČR a Ministerstva zemědělství ČR, více než rok pracovala na znění novely zákona. Cílem bylo odstranit všechny technické překážky nahromaděné při prodeji půdy a zrychlit ukončení prodeje stávajících asi 150 000 ha do termínu vyjednaného sedmiletého přechodného období, tedy 30. dubna 2011. Materiál, na jehož konsenzu nebylo lehké se shodnout, prošel všemi stupni připomínkového jednání. Prošel s malými výhradami legislativní radou vlády ČR a jako vládní návrh prošel do Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR v červnu, respektive v srpnu letošního roku. Při čtení stenografických zápisů v obou komorách člověk nechce věřit vlastním očím. Politikové zemědělského resortu, kteří byli do této doby přítomni schvalovacímu procesu, se rázem postavili proti logice novely. Korunu tomu přidal Senát ČR, který vrátil novelu s pozměňovacími návrhy tak protichůdnými, že se to snad nedá ani vyjádřit.

Zkrátka, z dobře míněného se stala politika. Politika vhodná jen pro restituenty, překupníky, realitní kanceláře, spekulanty a cizince. Současní nájemci se mohli zúčastnit prodeje pouze jenom v soutěžích.

Vážení kolegové, zemědělci, projeďte si na internetu, kdo nám nejvíce ublížil. Kdo sliboval a nakonec vše zboural jako především bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič a předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu Jiří Papež.. Zaplať Pán Bůh, že oba návrhy zákona spadly v pátek 11. září 2009 v Poslanecké sněmovně ČR pod stůl. Ptám se, budou vůbec někdy politici a zákonodárci poslouchat vlastní podnikatele, anebo budou převládat zájmy stranické, partikulární či politická korupce.

Zdenek Koubek

předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů


Zdroj: APIC-AK, 21. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:02