Agris.cz - agrární portál

Zemědělci: Na přímé platby v roce 2010 chybí pět mld. Kč

23. 9. 2009 | ČTK

Na dorovnání přímých plateb z národních zdrojů pro zemědělce chybí v připravovaném státním rozpočtu pro příští rok přes pět miliard Kč. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba dnes na odborném semináři ve Žďáru nad Sázavou řekl, že v současné situaci, kdy se farmáři potýkají s propadem cen u mléka, obilí a dalších komodit, by krácení podpor mohlo přispět k ohrožení jejich existence. Dorovnání takzvaných top-up plateb požaduje také Zemědělský svaz ČR.

Na dorovnání přímých plateb z národních zdrojů by stát v příštím roce mohl na základě přístupových dohod k EU uvolnit pro zemědělce kolem sedmi miliard Kč, uvedl svaz. Peníze na to ale nemá. V návrhu nového státního rozpočtu se na tento účel zatím počítá pouze asi s 1,5 miliardy Kč, což je naprosto nedostatečná částka, uvedl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Státní rozpočet pro zemědělství už ministr financí Eduard Janota navýšil o dvě miliardy korun, na přímé platby byla určena větší část z těchto peněz. Zemědělci jsou však připraveni na další dlouhodobá jednání. "Zatím se vždy muselo o tyto platby bojovat až do února," podotkl Jirovský.

Podporu zemědělcům ve Žďáru slibovali i politici. Podle místopředsedy parlamentního zemědělského výboru Ladislava Skopala (ČSSD) už o možnostech naplnění přímých plateb z rezerv jednali zástupci všech politických stran. Podle něj by se peníze mohly přesunout do přímých plateb například z pozemkových úprav.

Zemědělci ze zemí, které vstoupily do EU po roce 2004, pobírají na přímých platbách a dalších dotacích stále podstatně méně peněz než jejich kolegové ze starých členských zemí. V roce 2004 čeští zemědělci začínali na 25 procentech úrovně přímých plateb starých členských zemí. Nyní mají nárok na 60 procent úrovně plateb z unijních prostředků, dalších 30 procent jim může dorovnat stát. Plné výše plateb by čeští farmáři měli dosáhnout v roce 2013.

Celkový objem podpor a dotací do tuzemského zemědělství v minulém roce podle údajů Zemědělského svazu činil skoro 30 miliard Kč, což představovalo 21 procent celkových ročních příjmů zemědělských výrobců.


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 02:06