Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 22. 9. 2009

23. 9. 2009 | Agris

Francouzští výrobci mléka bojují proti jeho nízké ceně

Ve Francii hoří válka výrobců mléka proti směrnicím Evropské unie, kvůli nimž jsou ceny této základní potraviny nebývale nízké. Farmáři v několika regionech země podobně jako v minulém týdnu vylili hektolitry mléka do polí nebo ulic měst, někteří blokovali také závody na zpracování mléka, sídla potravinářských firem a také úřední budovy. K protestujícím ve Francii se přidali také výrobci ve Švýcarsku a v Belgii, kde demonstranti vytvořili "jezírko" z mléka před budovou Evropské komise v Bruselu. Francouzské odbory hájící zájmy výrobců mléka vyzvaly své členy, aby zcela přerušili dodávku svých produktů odběratelům, dokud francouzská vláda a Evropská komise nepřijmou příslušná opatření, jež ceny opět zvýší.

Českým farmářům spadnou tržby o 20 miliard, nejvíce od vstupu do EU

České zemědělské podniky zřejmě letos poprvé od vstupu do Unie skončí ztrátou. Kvůli propadu cen u mléka, obilí i u dalších komodit budou celoroční tržby nižší o více než 20 miliard korun. Odhaduje to Zemědělský svaz ČR. Pokud odhad vyjde, budou letošní příjmy zemědělců na úrovni 17 procent loňských příjmů. "Takový propad se nedá vyrovnat úsporami v nákladech," řekl předseda svazu Miroslav Jirovský na odborném semináři ve Žďáru nad Sázavou. "Předpokládám, že jsme v červených číslech," dodal. Loni české zemědělství vykázalo zisk 9,7 miliardy Kč.

Jídlo beze jména vítězí, lidé více kupují zboží se značkou obchodu

Tuzemské obchody dobývají nové značky, jejichž jména si zákazníci zpravidla nepamatují. Když je však uvidí na regále, hlavní výhodu spojenou s jejich nákupem si hned uvědomí: je jí nízká cena. Zákazníci tak začínají výrazně více nakupovat zboží prodávané pod značkou obchodu. Euroshopper, Tesco Value, Clever či Best Farm. To je jen část značek, které se zasloužily o to, že podíl "bezejmenných" výrobků na celkových prodejích v Česku vzrostl z 18 procent v roce 2007 na loňských 27 procent. K úspěchu jim pomohla i ekonomická krize a snižující se útraty domácností.

Za srpen pokuty za milion a půl

Přestože nelze hovořit o tom, že by hlavním smyslem státního veterinárního dozoru bylo udělovat pokuty, krajské veterinární správy zahájily v srpnu 79 správních řízení a udělily pokuty ve výši 1 507 200 Kč. Za poslední roky se roční výše uložených pokut při kontrolách welfare, ve zpracovatelských závodech, či při uvádění potravin živočišného původu do oběhu, tj. do tržní sítě, pohybují okolo 16 milionů korun. Z tohoto pohledu lze říci, že uplynulý měsíc srpen byl „průměrný“. Od počátku roku (leden až srpen) bylo uloženo pokut za 9 456 000 Kč. Zhruba lze uvést, že je zaznamenatelný meziroční pokles ukládaných pokut v řádu statisíců.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 23. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:28