Agris.cz - agrární portál

AK: Zvýšením daně z nemovitostí by stouply výdaje farmářů o 3 mld

25. 9. 2009 | ČTK

Zvýšením základní sazby daně z nemovitosti na dvojnásobek, které předpokládá úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty, by narostly výdaje tuzemských farmářů zhruba o 3,5 miliardy korun. ČTK to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Pozměňovací návrh agrárníků proto požaduje zachování základní sazby u zemědělských pozemků na současné výši. Růst daně by podle Veleby totiž dále prohloubil krizi v sektoru a ohrozil jeho existenci. Ministerstvo financí s tvrzením zemědělců nesouhlasí.

Případný finanční dopad na farmáře bude podle ministerstva výrazně nižší, než uvádí Agrární komora. "Podle našich výpočtů se zemědělcům daňová povinnost zvýší maximálně o jednu miliardu korun," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zvýšení daně z nemovitosti, na němž se ve středu předběžně dohodly politické strany, má přinést obcím v příštím roce 4,4 miliardy korun. O balíčku opatření bude hlasovat Poslanecká sněmovna.

Základní sazba daně by se podle návrhu komory v případě, že jde o zemědělskou půdu, měla násobit koeficientem 0,5 a zůstat tak pro zemědělce v konečném důsledku stejně vysoká jako dnes.

Podle dnešních informací tisku ministerstvo financí předloží k materiálu svůj pozměňovací návrh, který by obcím umožnil, aby do konce října nebo listopadu dodatečně zrušily či změnily již přijatý místní koeficient, což by zabránilo náhlému prudkému růstu daně z nemovitosti.

Konečná výše daně z nemovitosti spadá do pravomoci jednotlivých měst a obcí, které mohou určit místní koeficient daně. Rozsah koeficientů, kterým se základní sazba násobí, se v současnosti pohybuje od jedné do pěti. Na zemědělskou půdu se však místní koeficienty nevztahují. U zemědělských pozemků mohou obce navíc od vybírání daně z nemovitosti zcela upustit. Musí k tomu ovšem vydat příslušnou vyhlášku.

Možnost odpustit zemědělcům daň má platit i nadále. "Podle našeho pozměňovacího návrhu budou takto moci (obce) učinit až do listopadu," uvedl Jakob.

Zemědělce již téměř rok trápí propad výkupních cen jejich produkce. Podle odhadu Zemědělského svazu ČR proto letos zřejmě poprvé od vstupu země do EU skončí hospodaření českých zemědělců ztrátou. Kvůli propadu cen u mléka, obilí i u dalších komodit budou celoroční tržby za zemědělskou produkci nižší o více než 20 miliard Kč, což představuje 17 procent loňských celkových příjmů v zemědělství, uvedl v úterý předseda svazu Miroslav Jirovský na odborném semináři ve Žďáru nad Sázavou.

V posledních letech stát na dani z nemovitostí vybírá kolem pěti miliard korun ročně. Daň je stoprocentním příjmem obce, kde se nemovitost nachází.


Zdroj: ČTK, 25. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 19:47