Agris.cz - agrární portál

Vinaři na Mostecku začnou v úterý sklízet, výnosy budou nižší

25. 9. 2009 | ČTK

České vinařství Chrámce na Mostecku, největší pěstitel vinné révy v Čechách, zahájí v úterý sklizeň hroznového vína. Výnos dosáhne podle zakladatele rodinné firmy Ivana Váni čtyř až pěti tun z hektaru, což představuje meziroční propad o zhruba třetinu. Loni firma sklidila 400 tun hroznů, tedy přes šest tun z hektaru. Vyrobila 250.000 litrů vína. Špatné počasí v červnu způsobilo neopylení některých odrůd, škody napáchala i srpnová bouře s krupobitím, řekl dnes ČTK Váňa.

Úroda však bude podle něj kvalitnější než loni, možná jedna z nejlepších v posledních letech. "Záleží na průběhu počasí v říjnu. Pokud bude teplo a sucho, bude to skvělé. Pokles výnosů nám až tak nevadí, živí nás totiž kvalita, nikoli množství. Zaměřujeme se na špičková vína," uvedl.

Odrůdovou skladbou Českého vinařství Chrámce tvoří Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Chardonay, Tramín, Rulandské modré, Zweigeltrebe či Svatovavřinecké. "První panenská sklizeň čeká obnovenou osmihektarovou vinici v Čepirozích, kterou zničil sesuv půdy asi před šesti lety. Způsobily ho spodní vody," doplnil Váňa.

Zhruba pětinu produkce tvoří košer vína, na jejichž výrobu má chrámecké vinařství certifikát. Váňa začal loni vyvážet víno do Číny, z obchodu však sešlo. "Dluží mi peníze, budu je vymáhat soudně," dodal.

Společnost se 30 zaměstnanci pěstuje vinnou révu na 73 hektarech, sklízí se z 65 hektarů. Na dalších osmi jsou nově založené vinice. Necelou polovinu osázených ploch představují rekultivované výsypky hnědouhelných lomů.

Společnost vykazuje v posledních osmi letech mírný zisk, jenž investuje do archivace vín, oprav majetku a obnovy vinic. Ve sklepích mosteckého děkanského kostela, který se proslavil svým přesunem po kolejích kvůli těžbě uhlí, archivuje nyní na 7000 lahví.


Zdroj: ČTK, 25. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 05:53