Agris.cz - agrární portál

Čínská produkce bavlny letos klesne zhruba o desetinu

29. 9. 2009 | ČTK

Čínská produkce bavlny letos klesne zhruba o desetinu na sedm milionů tun. Na trhu, který je světově nejvyšším spotřebitelem a dovozcem textilní suroviny, tak vzroste nedostatek. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na oficiální zdroj a internetové stránky odvětví.

Zemědělci letos v Číně snížili plochy bavlníkových plantáží o deset procent kvůli nižší návratnosti. Sklizeň navíc oddálí o jeden až dva týdny deštivé počasí.

Čínská vláda proto bude nadále udržovat zásoby bavlny v regionu Sin-ťiang, kde má v rezervě 2,72 milionu tun z loňské sklizně. Plánovaný prodej z rezerv zvýšila o 600.000 tun k dosavadním 1,52 milionu tun.

Analytici odvětví říkají, že produkce může být kvůli špatnému počasí ještě nižší. Experti Capital Futures například odhadují letošní pokles na 15 procent. Ministerstvo zemědělství dodává, že se v příštím roce pokusí plochy s bavlníky stabilizovat. Naznačilo tím, že vláda chce v příštím roce podpořit vyšší ceny bavlny.

Za prvních osm měsíců roku Čína dovezla 976.198 tun bavlny. Meziročně to představuje pokles o 40,5 procenta, připomněla oficiální statistiky agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 12:44