Agris.cz - agrární portál

Pivovar Černá Hora získá ochranou známku Evropské unie

29. 9. 2009 | ČTK

Pivovar v Černé Hoře na Blanensku získá ochrannou známku Evropské unie. V pondělí uplynula lhůta pro podání připomínek proti zápisu a Evropské komisi žádné doručeny nebyly, řekl dnes ČTK Jan Vytopil ze Stálého zastoupení ČR při EU. Značku pivovar získá až po zapsání do rejstříku. Česko je s 21 chráněnými označeními nejúspěšnější členskou zemí ze střední a východní Evropy.

Známku "Černohorské pivo" chce firma umístit na všechny pivní etikety. "První várku nových etiket začneme tisknout v říjnu, na trhu by se tak mohly objevit na přelomu října a listopadu," řekl dnes ČTK mluvčí pivovaru Hubert Adámek.

Na tuzemském trhu již existují známky Budějovické pivo, Českobudějovické pivo, České pivo, Znojemské pivo a Chodské pivo. V nejbližších dnech by do rejstříku chráněných zeměpisných označení a označení původu měly přibýt právě pivo z Černé Hory a Březnický ležák.

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované ochranné známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Mezi 17 tuzemskými značkami registrovanými v EU jsou například Pardubický perník, Hořické trubičky, Mariánskolázeňské oplatky nebo Pohořelický kapr.

První registrace ČR získala už při vstupu do unie v roce 2004, neboť zápis budějovického piva, budějovického měšťanského varu a českobudějovického piva si Češi jako jediní z nováčků vyjednali už v přístupové smlouvě k EU.


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:04