Agris.cz - agrární portál

Alternativa pro chov masného skotu?

29. 9. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Před dvaceti lety patřilo místní plemeno skotu parthenais mimo území Francie k málo známým. Postupem času se začaly do Velké Británie a Irska dovážet stovky zvířat a také ve Spojených státech a Kanadě je toto plemeno stále známější.

Předností plemene parthenais jsou obdobně vysoké denní přírůstky živé hmotnosti jako je tomu u hlavních masných plemen chovaných ve Francii, genetické vlohy pro vynikající osvalení v hlavních masných partiích a velmi dobrá chuť masa. Maso je bohaté na intramuskulární tuk, ale obsahuje jen velmi málo tuku subkutánního. Jatečná výtěžnost dosahuje 67 %, čím převyšuje mnoho jiných masných plemen. Plemeno parthenais pochází z regionu Deux Sevres, který se rozkládá na středozápadě Francie a je nejstarším registrovaným plemenem v zemi. Porodní hmotnost býčků dosahuje v průměru 44 kg a v dospělosti dorůstají do hmotnosti 1200 kg, průměrná hmotnost krav v dospělosti je 900 kg.

Díky schopnosti snadno rodit mláďata a schopnosti rychle růst jsou jedinci plemene parthenais často využívání ke křížení s mléčnými, ale také masnými plemeny skotu.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 29. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:44