Agris.cz - agrární portál

Je lepší voda z kohoutku nebo balená?

29. 9. 2009 | Enviweb.cz

Co je lepší? Kohoutková nebo balená? Tak by se dal stručně popsat spor, který se rozhořel mezi vodárenskými společnostmi a Svazem minerálních vod. Zatímco vodárny upozorňují v nové kampani na výhody vody natočené z kohoutku, Výrobci minerálek a stolních vod kontrují vlastní kampaní, ve které vyzvedávají přednosti svých výrobků. Co si vybrat?

Podle Jany Ježkové, předsedkyně Svazu minerálních vod, nelze kvalitu vodovodní a balené vody srovnávat, protože balené minerální vody a pramenité vody jsou vždy podzemní a jsou potravinou, která podléhá přísným normám na rozdíl od vody z vodovodu, která je určená především k jinému využití než k přímému pití.

Podle Miloslavy Melounové, ředitelky Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, však vodovodní voda musí splňovat požadavky na kvalitu pitné vody a z velké části je splňuje. "Jsou jen malé výjimky, kdy voda z vodovodu v některých ukazatelích překračuje dané limity," připustila Melounová. Dodala, že 50 % pitné vody je vyráběno stejně jako balené vody z podzemních zdrojů, a tato voda je zcela srovnatelná s vodou balenou, je však mnohonásobně levnější.

Vodárny i výrobci balených vod rozjeli kampaně za své produkty. Dá se to vykládat především jako boj o zákazníka, protože prodej balené vody letos mírně poklesl, což připustila i Ježková.

Zatímco však za litr vody z vodovodu zaplatíme několik haléřů, ta balená stojí od několika korun až třeba po několik desítek korun v případě zahraničních vod.

Vodárny proto rozjely kampaň "Kohoutkovou, prosím!", kdy přesvědčují restauratéry, aby ve svých podnicích nabízeli zákazníkům místo balených vod, vodu z kohoutku.

Podle Melounové však vodárny zatím restauratérům nenabízejí finanční stimulaci, jen originální broušené karafy na vodovodní vodu.

"Snažíme se je přesvědčit, že máme kvalitní vodu a že by bylo vhodné, aby tak jako v zahraničí nabízeli hostům v restauraci vodu točenou. Některé restaurace už vycházejí vstříc, některé restaurace v Praze točenou vodu už nabízejí. V dražších restauracích ale zatím ne," vysvětlila Melounová.


Zdroj: Enviweb.cz, 29. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:13