Agris.cz - agrární portál

Sklizeň jablek letos zřejmě klesne o 12 procent na 137.500 tun

30. 9. 2009 | ČTK

Sklizeň jablek v sadech profesionálních pěstitelů by podle zářijového odhadu měla být meziročně nižší asi o 12 procent a činit 137.546 tun. Nižší úroda se čeká zejména ve východních Čechách a na jižní Moravě. ČTK to dnes předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

"Výsadby letos více postihlo krupobití, v některých oblastech se negativně projevilo i sucho," řekl Ludvík. Pokles je dán i tím, že po loňské slušné úrodě část stromů nerodila naplno a odpočívala. Z jednotlivých odrůd se pokles čeká hlavně u Idaredu, Jonagoldu a Šampionu. Naopak více by mělo být odrůdy Golden Delicious.

Letošní sklizeň jablek díky teplému počasí začala už začátkem září a měla by být hotová do konce října. "Na rozdíl od minulých let není problém se sháněním sezonních pracovníků na sklizeň. Projevila se hospodářská krize a propouštění," řekl Ludvík.

První údaje o zásobách jablek uložených do skladů pro zimní a jarní prodej by měli mít ovocnáři k dispozici v listopadu. Už nyní je však jasné, že podobně jako v minulých letech přijde na český trh několik desítek tisíc tun jablek ze zahraničí.

Velmi podprůměrná úroda jablek bude u zahrádkářů a v alejích u cest, které ovocnáři do svých odhadů nezahrnují. U těchto neošetřovaných sadů je pravidlem, že se vysoká úroda střídá se slabou. Loni v nich úroda jablek přesáhla 200.000 tun, letos se čeká asi poloviční.

Ovocnáře letos nejvíce trápí nízké ceny jablek na moštové zpracování. Jejich ceny se nyní pohybují mírně pod jednou korunou za kilogram. To je podle ovocnářů výrazně pod náklady na sběr, manipulaci a nakládku. Část ovocnářů proto jablka na mošt ani sklízet nebude a nechá je shnít v sadech. Výkup moštových jablek od drobných pěstitelů letos zatím vůbec nezačal.

V zemích Evropské unie by podle odhadů měla letos sklizeň jablek dosáhnout asi 10,8 milionu tun, a měla by tak být čtyři procenta nad průměrem posledních tří let. Česko se tak na sklizni celé EU podílí asi 1,3 procenta.


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 03:03