Agris.cz - agrární portál

Udržitelnost v sektoru mlékárenství

2. 10. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Z iniciativy 7 subjektů aktivních v oblasti produkce a zpracování mléka byly 24.9.2009 byly spuštěny nové internetové stránky.

Stránky byly spuštěny na závěr Světového kongresu IDF bezprostředně po podepsání “Global Dairy Agenda for Action” – prohlášení průmyslu, že dojde ke snížení emisí oxidu uhličitého s cílem zamezit globálnímu oteplování.

Do projektu zaměřeného na trvalou udržitelnost v sektoru mlékárenství se vedle Evropské mlékárenské asociace (EDA) a Mezinárodní mlékárenské federace (IDF) zapojilo pět dalších subjektů:

ESADA: Eastern and Southern African Dairy Association

FEPALE: Federacion Panamericana de Lecheri

GDP: Global Dairy Platform

IFAP: International Federation of Agriculture Producers

SAI Platform: Sustainable Agricultural Initiative Platform

Cílem nově spuštěných internetových stránek je informovat o nejlepších praktikách, podporovat ekologicky zaměřené iniciativy a zlepšovat celkovou výkonnost mlékárenského sektoru.

Na nových internetových stránkách budou prezentovány informace týkající se udržitelných aktivit mlékárenského sektoru na celém světě. Jednou z hlavních aktivit je Zelená kniha (Green Paper) – projekt, v rámci kterého se shromažďují online iniciativy (v současné době je jich 260) dokumentující trvalé zlepšování v rámci celého dodavatelského řetězce pro mlékárenský sektor. Tyto iniciativy jsou rozděleny do šesti kategorií:

snižování emisí,

energetická účinnost,

přepravní účinnost,

snižování ztrát mléka,

účinnost zdrojů,

analýza a management životního cyklu.

Dairy Sustainable Website

Zdroj: IFT (25.9.2009)


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 2. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:08