Agris.cz - agrární portál

Veleba: Rozpočet MZe na příští rok by měl být navýšen o 1,5 mld.

4. 10. 2009 | ČTK

Rozpočet ministerstva zemědělství pro příští rok by měl být navýšen o 1,5 miliardy korun, aby nebyly sníženy národní dorovnávací platby a národní dotace. ČTK to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Návrh rozpočtu schválený vládou počítá pro kapitolu zemědělství s necelými 38 miliardami korun, což je o dvě miliardy méně než letos. Šéf největší tuzemské nevládní zemědělské organizace prý bude o rozpočtu v příštím týdnu jednat s premiérem Janem Fischerem.

Zemědělci nejsou spokojeni hlavně s plánovanou výší dorovnání přímých plateb. U nich ministerstvo zemědělství počítá pro příští rok s necelými dvěma miliardami. Komora však požaduje o 5,25 miliardy více, aby byly dotace podobné jako letos. O 300 milionů korun oproti návrhu, na 1,5 miliardy korun chtějí agrárníci navýšit také národní dotace.

Dorovnání přímých plateb je pro tuzemské farmáře důležité, protože zmírňuje rozdíly v nestejných dotačních podmínkách mezi českými zemědělci a jejich kolegy v původních členských zemích. Ti jsou proti farmářům ze zemí, které do EU vstoupily po roce 2004, dotováni stále štědřeji.

Ministr zemědělství Jakub Šebesta dnes připustil, že částka určená na dorovnání přímých plateb v roce 2010 by mohla ještě vzrůst o dvě až tři miliardy proti původnímu návrhu. K navýšení částky hodlá ministerstvo použít hlavně stávajících zdrojů. Přibližně miliardu chce ministerstvo získat prostřednictvím mzdových úspor na úřadě a omezením takzvaných funkčních úkolů, které odborné útvary ministerstva plní prostřednictvím externích firem, nedostatek financí by mohl úřad řešit také úvěrem, uvedl Šebesta.

"Letos klesnou příjmy zemědělců za hlavní komodity o 20 miliard korun. Významná část hospodařících subjektů se dostává do existenčních potíží," zdůvodnil Veleba, proč nehodlají agrárníci ze svých požadavků slevit. Podle opakovaného vyjádření Zemědělského svazu České republiky by se letos hospodaření tuzemských zemědělců mohlo propadnout poprvé od vstupu země do ztráty. Farmáři kvůli rekordně nízkým výkupním cenám prodělávají zejména na mléku a obilí. Dle informace, kterou má ČTK dispozici, by se ministr a vedoucí představitel agrárníků měli dnes v odpoledních hodinách sejít k jednání v Brně.

Podle údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství, celkové podpory oboru, zahrnující též dotace potravinářům, lesníkům či rybářům, dosáhnou 28,5 miliardy, přibližně o dvě miliardy méně než letos. Na nejvýznamnější zemědělskou dotaci, přímou platbu vyplácenou na hektar zemědělské půdy (nazývanou také SAPS) má jít letos téměř 518.000 eur (přibližně 13 miliardy korun) uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Částka vyplácená zemědělcům na hektar se oproti loňsku zvýšila přibližně o 640 korun na 3710.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 11:41