Agris.cz - agrární portál

Mezi sýry z jihu Čech bodují tučné variace

5. 10. 2009 | Denik.cz

Podle průzkumů zaměřených na spotřebu sýrů, patří Češi k těm větším konzumentům v Evropě i ve světě.

Češi vedou třeba ve spotřebě tavených sýrů, u nichž je největším výrobcem želetavská mlékárna. Do první trojky českých výrobců patří i jihočeská Madeta, která má hlavní sídlo v Českých Budějovicích.

„Tavené sýry vyrábíme několik desetiletí. Jsme trochu výjimkou, protože používáme vlastní surovinu, což není běžná praxe. Běžně se nakupuje surovina ze zahraničí,“ říká k výrobě Barbora Daňková, tisková mluvčí Madety. K nejoblíbenějším značkám mlékárny patří Madetka a lahůdkové Lipno s vysokým podílem tuku v sušině (64%).

Tavené sýry se v jihočeské mlékárenské firmě podílí na celkové produkci sýrů asi jednou pětinou. Jejich výroba je soustředěna do závodu Řípec nedaleko Veselí nad Lužnicí.

Oblíbené ale nejsou jen tavené sýry. Z další produkce si dobře vede u zákazníků třeba sýr Niva. „Pokud se nebudeme srovnávat třeba s francouzskými sýry z dovozu, tak Niva je v České republice naprostá jednička,“ míní Daňková. V Madetě tvoří čtyři pětiny produkce přírodní sýry a co do jejich objemu je firma největším českým producentem.

V celkové spotřebě sýrů patří České republice v rámci Evropské unie místo ve druhé polovině první desítky. V popředí výroby a spotřeby jsou takové velmoci jako Řecko, Francie nebo Itálie.


Zdroj: Denik.cz, 5. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 07:18