Agris.cz - agrární portál

Zemědělci hledají, co je uživí

5. 10. 2009 | Denik.cz

Farmáři počítají s propouštěním, firmy zmrazily investice a šetří, kde se dá.

Zemědělci nejen na Vysočině na vlastní kůži začínají pociťovat nedostatek peněz a obávají se nejhoršího. Krize zasáhla velké zemědělské podniky, farmáře s několika zaměstnaci i malorolníky, hospodařící s rodinami na kousku půdy.

Farmář Jaroslav Kreuz z farmy Suchá letos asi propustí zaměstnance. „Nejsem schopen dělníky uživit, není na výplaty. Náklady převyšují výkupní ceny, takže na všem proděláváme,“ konstatoval Jaroslav Kreuz.

Může být ještě hůř

„Vyhrál ten, kdo nic nezasel, letos zemědělec prodělává na všem. Kolik lidí propustím, ukážou ceny komodit v listopadu,“ shrnul Kreuz. Zemědělská společnost Zhoř se nevzdává bez boje. „Lidi propustíme až v krajní nouzi. Hledáme všemožné cesty, jak se dostat z nouze. Sbíráme a prodáváme třeba železný šrot. Snížili jsme hnojení. Dobytek taky nemůže dostat všechno, co by potřeboval. Věřila jsem, že vláda nás nenechá padnout, ale asi nechá. Budeme bojovat do posledního dechu,“ svěřila se včera Deníku předsedkyně ZS Zhoř Jana Lokvencová.

Zemědělci připomínají, že mléko bylo pojistkou, která v nepřízni trhu vždycky otočila skóre hospodaření do kladných čísel. „Producenti při nákladech na litr mléka nad osm korun prodávají pod šest. Jak dlouho mohou vydržet?“ ptá se ředitel krajské agrární komory Vlastimil Vaněk.

Jen vláda má páky

Poradce prezidenta Agrární komory ČR Jan Záhorka potvrdil, že zemědělci celoplošně snižují mzdy, zastavují rozvoj a investice. „Zakládání nové úrody se omezuje šetřením na hnojivech a agrochemikáliích. Šetří se nafta a farmáři dělají jen to nejnutnější. Problém je mimo jiné v dotacích, které má Česko poloviční proti nejstarším členským zemím Evropské unie,“ upřesnil Jan Záhorka.

„Pokud vláda situaci nevyřeší, končíme se zemědělskou výrobou,“ přidal se první muž společnosti Dobrosev Dobronín Josef Nepraš. „Návrh rozpočtu na příští rok je pro zemědělce nepřijatelný. Tuto verzi nikdy nepřijmeme,“ varuje Vlastimil Vaněk.


Zdroj: Denik.cz, 5. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:54