Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 10. 2009

6. 10. 2009 | Agris

Ministerstvo zemědělství špatně stanovilo sazbu SAPS

Svaz marginálních oblastí přepočítal sazbu SAPS a dle jeho názoru má činit 3747,57 Kč/ha. To je více než částka 3710 Kč/ha, kterou uvedlo ve své dnešní tiskové zprávě Ministerstvo zemědělství. Dle názoru Svazu musí ministerstvo postupovat dle příslušných nařízení komise (ES) a přepočítávat přidělená eura kurzem k 1. říjnu daného roku. Ten dle Úředního věstníku Evropské unie činí 25,42 Kč/Eur. Ministerstvo však zjevně použilo starý kurz z 30. září, který byl jen 25,16 Kč/Eur. Tímto nižším kurzem pak byla násobena sazba 147,4262 Eur/ha.

Zemědělci hledají, co je uživí

Farmáři počítají s propouštěním, firmy zmrazily investice a šetří, kde se dá.. Zemědělci nejen na Vysočině na vlastní kůži začínají pociťovat nedostatek peněz a obávají se nejhoršího. Krize zasáhla velké zemědělské podniky, farmáře s několika zaměstnaci i malorolníky, hospodařící s rodinami na kousku půdy. Farmář Jaroslav Kreuz z farmy Suchá letos asi propustí zaměstnance. „Nejsem schopen dělníky uživit, není na výplaty. Náklady převyšují výkupní ceny, takže na všem proděláváme,“ konstatoval Jaroslav Kreuz. „Vyhrál ten, kdo nic nezasel, letos zemědělec prodělává na všem. Kolik lidí propustím, ukážou ceny komodit v listopadu.“

Výrobci mléka se možná dočkají dalších podpor, krize stále trvá

Producenti mléka v Evropské unii by se na dnešním mimořádném jednání ministrů zemědělství v Bruselu mohli dočkat dalšího navýšení vývozních a dalších podpor. Jednání mají podle prvních zpráv opět doprovázet demonstrace nespokojených farmářů, podle policistů se má do Bruselu sjet několik tisíc zemědělců ze zemí EU. Budovu Rady EU, kde se ministři scházejí, hlídají již od ranních hodin stovky policistů. "Krize v sektoru mléka trvá už rok, voláme po výraznějším řešení krize. Jsme jedním ze států kteří toto jednání podporovali."

Lynčování na ministerstvu zemědělství

Patří-li něco mezi skutečně typické projevy české malosti a klíčové impulsy pro růst politické a ekonomické korupce, pak je to mnohačetná výměna významných státních úředníků vždy, kdy proběhne střídání politických garnitur. ČR je patrně mezi vyspělými státy (jestli tedy vůbec na základě takového porovnání vyspělou zemí je) světovým rekordmanem v odvolávání celých skupin středních a vyšších úředníků bezprostředně poté, co se například na příslušném resortu vystřídá příslušný ministr. I díky tomu je pak kvalita státní správy taková, jaká je.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 6. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:33