Agris.cz - agrární portál

Mlékaři se možná dočkají dalších podpor, jednání provází protesty

5. 10. 2009 | ČTK

Dnešní mimořádné jednání ministrů zemědělství v Bruselu provázejí demonstrace nespokojených výrobců mléka. Policie kvůli postupně sílícím protestům uzavřela sídlo Rady EU, v němž ministři zasedají. Na programu jednání je především navýšení podpor pro producenty mléka.

Demonstranti, kteří se zpočátku omezovali jen na skandování, postupem doby začali házet vajíčka a další předměty včetně skleněných lahví. K paláci Justus Lipsius, v němž ministři zasedají, se navíc vydaly na jejich podporu i desítky traktorů a další zemědělské těžké techniky, která zablokovala příjezdové cesty k budově.

Budovu již od ranních hodin hlídají stovky policistů, z toho řada těžkooděnců v helmách a se štíty v rukou. V okolí jsou desítky policejních aut, včetně několika pro rozhánění davu.

Farmáři, "vyzbrojení" četnými transparenty, prapory či zvonci, na policisty stříkali a rozlévali mléko. "Idioti z EU - okamžitě snižte mléčné kvóty!" hlásal jeden z transparentů v rukou rozvášněných demonstrantů.

"Krize v sektoru mléka trvá už rok, voláme po výraznějším řešení krize. Jsme jedním ze států kteří toto jednání podporovali," řekl ČTK a Českému rozhlasu po příjezdu na jednání český ministr zemědělství Jakub Šebesta. Česko podle něj bude podporovat navýšení podpor exportu a rovněž navýšení podpor takzvaného soukromého skladování.

"Očekáváme alespoň nástin daleko razantnějších řešení v sektoru mléka. Potřebujeme zvýšit podporu exportu, zvýšit podporu na skladování. Nesouhlasíme s tím, aby toto řešení bylo přeneseno na národní úroveň, protože pak je to souboj národních rozpočtů a to by bylo pro naše farmáře nevýhodné," dodal. Právě otázka dotace jednotlivých farem z národních rozpočtů, které prosazují některé země, se může stát hlavní překážkou k dohodě.

Čechům a dalším středoevropským a východoevropským státům se nelíbí, že by jednotlivé vlády mohly finančně pomáhat nemalými částkami jednotlivým producentům mléka. Toto opatření by údajně zvýhodňovalo velké a bohaté státy, jejichž zemědělci by tak získali konkurenční výhodu. Evropská komise nicméně hodlá v příštích dnech vytvořit expertní komisi, která by měla připravit další opatření na pomoc farmářům. Eurokomisařka Mariann Fischerová-Boelová ministrům zemědělství oznámila, že komise v příští dnech státům povolí, aby ze svých rozpočtů mohly pomoci producentům mléka až 15.000 eury na rok a producenta.

Podle zástupkyně asociace EMB, která sdružuje mlékaře, Siety van Kempennaová však zemědělci o podobnou pomoc nestojí. Podle nich takové opatření nemá smysl, pokud bude svým farmářům pomáhat jen jeden stát a druhý ne. Zemědělské asociace naopak trvají nadále na snížení mléčných kvót o pět procent, s čímž však nesouhlasí členské státy.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 05:43