Agris.cz - agrární portál

Olomoucký závod na výrobu olejů koupila společnost ADM

6. 10. 2009 | ČTK

Americká společnost Archer Daniels Midland Company (ADM) rozšířila evropské kapacity o olomoucký závod na zpracování olejnatých semen a produkci rostlinných olejů. Továrnu, kterou původně vlastnila Setuza, koupila ADM od firmy Via Chem Group. Transakce umožní společnosti ADM, která se zabývá přepravou, zpracováním a prodejem zemědělských plodin, posílit svoji pozici na trhu. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

"Tento nový výrobní závod přispěje k rychlejší expanzi firmy ADM v oblasti zpracování semen slunečnice a řepky olejné v regionu střední Evropy. V souladu se strategií globální expanze firmy ADM posílí tato transakce také naši pozici na rostoucích trzích ve východní Evropě," uvedl ve zprávě generální ředitel firmy ADM Europe Brent Fenton.

Olomoucký závod její původní vlastník, ústecká Setuza, předloni prodal kvůli špatné finanční situaci společnosti STZ Development ovládané Via Chem Group. "Závod v Olomouci jsme se rozhodli prodat proto, že se chceme soustředit na výrobu v severních Čechách. Chceme ji centralizovat," řekla dnes ČTK mluvčí skupiny STZ Marie Logrová.

Do STZ a firem Oleochem, Oleofin a Spolpharma, které rovněž patří do skupiny Via Chem, přešla na konci loňského roku výroba a téměř všichni zaměstnanci Setuzy. Via Chem Group je dále většinovým vlastníkem ústeckého Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie).

Olomoucký závod vyrábí mimo jiné olej pro potravinářské účely. Továrna sídlí na okraji města, kam přesídlila z areálu zkrachovalé firmy Milo poblíž historického centra. Provoz ve starém areálu Setuza definitivně ukončila v dubnu 2004.

Společnost Archer Daniels Midland Company vlastní více než 230 zpracovatelských závodů, ve kterých přeměňuje kukuřici, olejniny, obiloviny a kakaové boby na krmiva pro zvířata, potraviny, chemikálie a energii. Produkty prodává ve více než 60 zemích. Centrála firmy, která má 28.000 pracovníků, sídlí ve městě Decatur v USA.


Zdroj: ČTK, 6. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 06:22