Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 6. 10. 2009

7. 10. 2009 | Agris

Výnosy zrna v Evropě 2009

Ozimý ječmen v Dánsku v letošním roce vykazoval nadprůměrné výnosy oproti roku 2008, kdy tato země byla jednou z několika postižených suchem, které ovlivnilo jak výnosy tak i kvalitu zrna. Výnosy v dalších zemích Evropy jsou proměnlivé. Ve Finsku byly výnosy pšenice a ječmene vyšší, než činil předpoklad. Také výnosy ovsa byly vyšší než předpokládaných 1,19 milionu tun, ne však v nejvyšší kvalitě. Ve Francii byla sklizena pšenice v povzbudivé kvalitě, s 14% obsahem bílkovin. Pozornost byla upřena hlavně na kukuřici, která byla během vegetace vystavena stresu z horka.

Kakao na ICE Futures raketově posílilo

Prudký nárůst ceny na nejvyšší úroveň od července roku 2008 zaznamenal v rámci včerejší obchodní seance na burze ICE Futures U.S. nejaktivnější prosincový futures kontrakt na kakao. Příčinou se staly spekulace podle nichž dojde v letošní sezóně, jež začala 1.října, k markantnímu poklesu produkce kakaa ve státě Pobřeží slonoviny, čímž se pokračování globálního deficitu produkce zmíněné komodity protáhne již do čtvrtého, po sobě následujícího roku.

Farmáři začali s vybíjením stád. Kvůli ceně mléka

Pětina farmářů vyrábějících mléko už musela kvůli nízkým výkupním cenám snížit stavy stád, asi deset procent z nich už s výrobou mléka skončilo docela. Tvrdí to Agrární komora na základě průzkumu, který provedla mezi více než 1600 výrobci, kteří naplní 55 procent celkové kvóty mléka vyrobeného v Česku. "Ke snižování stavů dochází jednak vybíjením, a jednak prodejem kusů většinou do zahraničí. Podle našich informací už se stav mléčného skotu snížil o šest procent. Jakmile tento údaj dostoupí deseti procent, bude to už velmi špatné," varuje prezident Agrární komory Jan Veleba.

Aktivita agrárních komor se zvyšuje

Dost dobře nelze vměstnat do jedné stránky Agrární komory ČR v Zemědělci veškeré zaslané články a zprávy k aktivitám okresních a regionálních agrárních komor. A to ani nehovoříme o dílčích dožínkových slavnostech pořádaných místními agrárními komorami, které byly vesměs zdařilé a hojně navštívené. Za všechny dožínkové oslavy alespoň na jedné se krátce zastavíme. Královehradecká agrární komora na nedávných dožínkách jako každoročně vyhlásila i vítěze soutěže o nejlepší regionální potraviny, a tak se dá říci, že Potravinářskou firmou roku v Hradeckém kraji je opět Pekárna Lično z Rychnovska.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 7. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:40