Agris.cz - agrární portál

Zemědělská produkce by měla vzrůst o 70 %

7. 10. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Aby do budoucna měli všichni obyvatelé naší planety dostatek jídla, měla by podle odhadů Světové organizace pro výživu a zemědělství (FAO) zemědělská produkce do roku 2050 vzrůst o 70 procent. FAO je opatrně optimistická a domnívá se podle informací, vydaných zpravodajskou agenturou SDA, která citovala zprávu ze zářijového zasedání FAO v Římě, že by v roce 2050 již nemělo lidstvo trpět hladem.

Například bude nutné, aby se do roku 2050 zvýšila produkce obilovin ze současných 2,1 miliard tun o téměř jednu miliardu tun, produkce masa o více než 200 milionů na 470 milionů tun. Do roku 2050 by mělo podle prognóz OSN dojít k nárůstu světové populace ze současných 6,8 na 9,1 mld. obyvatel a to především v rozvojových zemích. Nejdynamičtější nárůst obyvatelstva se očekává v Africe na jih od Sahary a to v řádu 108 %. Naopak k nejnižšímu nárůstu počtu obyvatelstva (11 %) by mělo podle prognóz dojít v zemích východní a jižní Asie.

Potřeba potravin bude podle FAO stoupat nejenom v závislosti na zvyšujícícm se počtu světové populace, ale také díky rostoucímu životnímu standardu v některých regionech. Světová organizace pro výživu a zemědělství predikuje, že v roce 2050 bude v rozvojových zemích zkonzumováno celých 72 procent světové produkce potravin oproti nynějším 58 %. K požadovanému nárůstu zemědělské produkce však nebude podle FAO stačit jenom zvýšení výnosů u pěstovaných plodin díky lepším agrotechnickým metodám. V rozvojových zemích bude nutné zvýšit celkovou výměru orné půdy o přibližně 120 milionů hektarů, především v subsaharské části Afriky a v Latinské Americe. Na získání nových osevních ploch bude nutné vynaložit velké investiční náklady. Také zavlažování pěstebních ploch bude nutné výrazně zefektivnit.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 7. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:26