Agris.cz - agrární portál

Nanotrubičky jako hnojivo

7. 10. 2009 | ScienceWorld.cz

Uhlíkové nanotrubičky mohou najít rozsáhlé využití i mimo elektroniku nebo materiálové inženýrství. Překvapivě zřejmě fungují i jako hnojivo.

Mariya Khodakovskaya a Alexandru Biris z University of Arkansas v Little Rock zjistili, že semena rajčat rychleji klíčí i rostou v médiu s přídavkem nanotrubiček. Vliv nanotrubiček na růst rostlin byl nesměle naznačován již dříve, tyto výsledky ale nebyly příliš přesvědčivé a hlavně nikdo nevěděl, čím by to mohlo být. Oba výše zmínění vědci se domnívají, že jak nanotrubičky pronikaly do semen, vytvořili v jejich obalech nějaké kanálky umožňující rychlejší přísun vody i rozpuštěných živin.

To je ještě samozřejmě neznamená, že se nanotrubičky skutečně budu používat jako hnojivo. Dosud tomu brání jejich cena, ale i obavy z možné toxicity. Přece jen různě pronikají do buněk a než bude povoleno jejich použití pří výrobě potravin, ještě to nějaký čas potrvá.


Zdroj: ScienceWorld.cz, 7. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:56