Agris.cz - agrární portál

Farmáři ve Zlínském kraji snížili za rok produkci masa o desetinu

8. 10. 2009 | ČTK

Zemědělské podniky ze Zlínského kraje meziročně snížily za prvních osm měsíců letošního roku produkci masa. Bez drůbežího jej vyrobily 8692 tun, což je o 10,9 procenta méně než za stejné období vloni. Produkce masa klesla kromě Vysočiny a Moravskoslezského kraje v celé České republice, a to o 9,4 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

Na poklesu celkové výroby masa ve Zlínském kraji se negativně projevilo zejména snížení produkce vepřového jako hlavní komodity regionu. Od ledna do konce srpna jej zemědělské podniky vyprodukovaly 5431 tun, což představuje meziroční pokles o 19,3 procenta. Naopak výroba hovězího a telecího masa se v regionu do srpna zvýšila o 7,8 procenta na 3253 tun.

Stavy prasat zemědělci z regionu snižují již delší dobu. Podle informací statistiků jich farmáři ve Zlínském kraji na začátku letošního dubna chovali 54.527, což je téměř o polovinu méně než před rokem. Pokles produkce vepřového masa souvisí podle odborníků s tím, že zemědělců se jeho výroba nevyplácí. Může za to především dovoz ze zahraničí i nízké výkupní ceny. Farmáři se tak dostávají do ztráty, kterou řada z nich nemůže kompenzovat jinou zemědělskou činností.

"Trend je nezadržitelný. Vláda s tím nic neděla a již nyní se do České republiky dováží až 50 procent masa ze zahraničí," řekl ČTK Tomáš Mikel, ekonom SZP Těšnovice - jednoho z největších producentů vepřového masa ve Zlínském kraji. Podle Mikela stavy oproti ostatním farmářům zatím snižovat nemuseli, prvních šest měsíců letošního roku však podnik vůbec nevyráběl. "Během tohoto období jsme vyčistili stáje, dovezli nové prasnice. Výrobu rozjíždíme až nyní," dodal. Průměrný stav zvířat na farmě Těšnovice je 20.500 prasat, z toho je 1850 prasnic základního stáda, od kterých podnik odchová přibližně 42.000 selat ročně. Celkem zde vyprodukují 3400 tun masa za rok.


Zdroj: ČTK, 8. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:14