Agris.cz - agrární portál

USA požádají WTO, aby řešila spor s EU o dovoz drůbeže

9. 10. 2009 | ČTK

Spojené státy požádají Světovou obchodní organizaci (WTO), aby ustavila rozhodčí panel, který rozřeší jejich spor s Evropskou unií o dovoz drůbeže. Oznámil to dnes Úřad obchodního zmocněnce USA. WTO by tak měla určit, zda EU může nadále zakazovat dovoz americké drůbeže kvůli tomu, že je antibakteriálně ošetřována slabým roztokem chloru.

Spojené státy jsou přesvědčeny, že evropský zákaz dovozu drůbeže ignoruje vědecké poznatky, které jasně ukazují, že ošetřování masa chlorem je bezpečné, řekla mluvčí obchodního zmocněnce Nefeterius McPhersonová. USA vždy říkaly, že EU žádný vědecký důvod k více než deset let trvajícímu blokování dovozu drůbežího z USA nemají a že i evropští vědci opakovaně označují používání chloru za bezpečné.

Evropská komise uvedla, že rozhodnutí Washingtonu lituje. "Litujeme, že Spojené státy se rozhodly požádat, aby v tomto případě rozhodl panel. Máme pocit, že souzení se není nejvhodnější cestou k řešení tak složité otázky," sdělila komise.

Členské země Evropské unie na konci loňského roku definitivně smetly ze stolu návrhy Evropské komise, které měly obnovení dovozu drůbežího masa ze Spojených států umožnit. Spojené státy hned nato předložily u WTO stížnost na EU. Po předložení stížnosti následovaly konzultace mezi oběma stranami v ženevském ústředí WTO, ty však podle diplomatů nikam nevedly.

EU zavedla zákaz dovozu drůbežího ošetřovaného chlorem v dubnu 1997. Předtím Spojené státy prodávaly do zemí EU drůbež za zhruba 50 milionů dolarů (873 milionů Kč) ročně. EU tvrdí, že zákaz ošetřování chlorem není namířen proti americkým kuřatům, ale uplatňuje se na veškerou domácí a dováženou drůbež.

Stížnost u WTO podala ještě administrativa bývalého prezidenta George Bushe. Brusel doufal, že spor se po nástupu Baracka Obamy v klidu vyřeší, i vzhledem k tomu, že obě strany již letos sjednaly dohodu u podobného sporu o dovoz hormonálně ošetřovaného hovězího z USA.


Zdroj: ČTK, 9. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:48