Agris.cz - agrární portál

MZe a SZIF odstranily nedostatky při vyplácení dotací

10. 10. 2009 | ČTK

Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) odstranily nedostatky při vyplácení zemědělských dotací, které odhalila loňská kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí předloží ministerstvo pro informaci vládě.

Pracovníci NKÚ při své loňské kontrole zjistili, že fondem vydávaná rozhodnutí o poskytnutí podpory neobsahovala způsob výpočtu výše podpory. Příjemce podpory tak prakticky nemohl ověřit její správnost. SZIF v reakci na kontrolní nález již letos v lednu upravil svá rozhodnutí tak, aby bylo zřejmé, jak byla podpora spočítána.

Fond se podle NKÚ prohřešil také tím, že pokračoval ve vyřizování žádostí o dotace i v případě, kdy příjemci nedodrželi stanované termíny. SZIF přitom příjemce dotací na nedostatky neupozornil, ani je nevyzval k nápravě.

SZIF na upozornění NKÚ reagoval přijetím opatření, podle nějž žadatelům, kteří nedodrží lhůtu pro dodání hlášení, zasílá upozornění a výzvu k nápravě. "Toto lze doložit korespondencí s žadateli," stojí v materiálu.

Ministerstvo podle výsledků kontroly také neprovádělo roční vypořádání kurzových rozdílů vzniklých v rámci společné zemědělské politiky a v souvislosti s organizováním společné organizace trhu. Aby k nesrovnalostem dále nedocházelo, přijal úřad již koncem loňského roku interní opatření, jednal z tohoto důvodu také s ministerstvem financí o novelizaci zákona o rozpočtových pravidlech.

Kontrolu NKÚ provedl od ledna do srpna loňského roku na ministerstvu, u SZIF a u 32 vybraných příjemců finančních prostředků. Úřad zkontroloval podpory za více než 490 milionů Kč z let 2006 a 2007. Podobné nedostatky jako při loňské kontrole podle mluvčí úřadu Radky Burketové odhalili kontroloři NKÚ již v při kontrolách v předchozích letech.

Státní zemědělský intervenční fond loni zprostředkoval dotace do zemědělského sektoru za téměř 29 miliard korun.


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 21:21